Robotlar ve yapay zeka pek çok alanda insanların yerini almaya hazırlanıyor. Yaratıcılık söz konusu olduğunda, teknolojinin insana özgü duyguları taklit edip edemeyeceği ise çok tartışılan bir konu. Öte yandan yaratıcı alandaki bazı roller de yazıcılara ve yazıcı gibi çalışan robotlara geçiyor gibi görünüyor. Şipşak dövme yazıcısı Prinker, heykeltıraş edasıyla straforu şekillendiren RoboCut, kumsalı doodle’layan Sand Drawing Robot, çimlere istediğiniz deseni çizen Grassffiti, duvarlara çizim yapabilen Scribit ve selfie’leri Einstein’ın el yazısıyla çizen robotik kol öngörülerimizi güçlendiren örneklerdendi. Şimdi de kaliteli baskı yeteneğine sahip bir mural yazıcısısı var karşımızda.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, duvarlara her şeyi yazıp çizebilen Scribit isimli Carlo Ratti Associati tasarımı robot, bir dönem oldukça ses getirmişti. Bu robot tarafından yapılan çizimler, vektörel bir karaktere sahip olduğundan insan eliyle çizilmiş murallardan az buçuk ayırt edilebiliyordu. Rusya’da hizmet veren Cool Print SPB’ye ait mural yazıcısı ise yüksek kalitede baskı yapan yazıcıların duvar üzerine çalışabilen versiyonu. Duvarın önüne kurulan bir ray üzerinde ilerleyerek baskı yapıyor. Bir fotoğrafı, tabloyu, haritayı ya da bir illüstrasyonu duvar üzerine basabiliyor. Sanatçıların ofislerde, mağazalarda, evlerde ve etkinlik alanlarında günlerce uğraşarak yapacağı çalışmaları bu yazıcı birkaç saniyede tamamlıyor. Öte yandan belirli bir boyutun ötesine geçemediği ve yalnızca iç mekanlara baskı yaptığı görülüyor. Bu durumda binaların dış cephelerine yapılan devasa murallarda kullanılabilmesi pek mümkün görünmüyor.
Bu tür teknolojiler, sanatçıların işine yarayabilir mi?
Bu baskı resimler sanatçı eliyle çizilmiş özgün bir çalışmanın yerini tutar mı? Bence tutmaz. Zaten paylaşımlarda görülen örnekler de sanatsal değeri yüksek olan işler değil. Ama duruma farklı bir açıdan da bakmak mümkün. Belki de bu ilerlemeler sayesinde sanatçıların işi kolaylaşabilir. Bir sanatçı evinde belirli bir mekan için çizdiği özgün çalışmasını dijital ortama aktarabilir. Böylece büyük yüzey üzerine günlerce çalışırken çektiği bel ağrılarını çekmek ya da boyalardaki kimyasallara maruz kalmak zorunda olmaz. Üstelik dünyanın öbür ucunda çalışmasını duvara bastırabilir. Özellikle NFT pazarının yükselişe geçtiği ve pandemi nedeniyle hareket alanımızın kısıtlandığı böyle bir dönemde, yazıcılar aracılığıyla mural yapılan ilginç bir düzen kurulabilir. Siz ne dersiniz?
Görsel: Instagram