Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Modern Çağın Plastik Dolu Natürmort Tabloları

Modern Çağın Plastik Dolu Natürmort Tabloları

QUATRE CAPS stüdyosu klasik sanatçıların natürmort tablolarını yeniden yorumladığı Not Longer Life adlı seri ile plastiğin aşırı tüketimine dikkat çekiyor.

Problemle doğrudan yüzleşmek yerine geçici çözümlere odaklanan insanlar plastiğin tüketimi konusunda dikkatli olduğunu düşünse bile günlük hayatlarını kolaylaştırmak için dikkat ettiğinden daha çok plastiği tüketiyor. Öyle ki; meyve ve sebze gibi doğrudan topraktan gelen ürünler bile yüzde yüz doğal vurgusu adı altında plastik ambalajların içinde parlıyor. İspanya merkezli QUATRE CAPS stüdyosu da natürmort tanımını başka bir seviyeye çıkararak plastik sorununa değiniyor.

Not Longer Life adlı seri ile Monet veya Caravaggio gibi klasik ustaların tablolarını çağdaş sanatçılar gibi yorumlayıp yeniden üretiyor. En ünlü natürmort resimlerinden bazılarının yeniden yorumlanması yoluyla gereksiz ve fazla plastik miktarı öne çıkarılıyor.


Abraham van Beyeren – Banquet Still Life with a Mouse

Plastiğin parçalanıp yok olması 600 yıl sürüyor

Kavun gibi kendi koruyucu kabuğuna sahip meyvelerin tekrardan plastik fileler içerisine geçirilmesi insanın bilinçsiz tutumunu gösteriyor. Plastiğin meyvelerin etrafında ikinci hatta üçüncü bir deri katmanı olarak kullanımı ürüne zarar vermesinin yanında, tek seferlik kullanımı bittikten sonra uzunca bir süre de yeryüzünü terk etmiyor. QUATRE CAPS internet sitesinde yer alan bilgiye göre 2020 yılında plastik üretiminin yaklaşık 500 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Üretilen bu plastiklerin biyolojik olarak parçalanması ise  yaklaşık 600 yıl sürüyor. Geçtiğimiz şubat ayında haberleştirdiğimiz bir pipetin doğada geçirdiği süre boyunca insanların neler başardığını anlatan proje sürecin ne kadar uzun olduğunu farklı bir bakış açısıyla anlatıyor.

Klasik eserlere nazaran tablolarda çeşit çeşit formlarda karşımıza çıkan plastikler modern sanatın natürmort eserlerini oluşturuyor. Seri, tüketici toplumunun bilinçsiz yönelimini vurgulamaya çalışırken plastiğin temiz, kolay ve lüks olarak anlaşılmaması gerekliliğini ön plana çıkarıyor.


Claude Monet – Still Life Apples And Grapes 

 


Sanchez Cotan – Quince, Cabbage, Melon, and Cucumber

 


Luis Egidio Meléndez – Still Life with Figs

 


Caravaggio – Basket of Fruit

 


Quatre Caps – Still Life

Görsel: QUATRE CAPS