Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eşsiz Desenleriyle Japonya – Hollanda Kültür Alışverişini Temsil Eden Dev Hacıyatmazlar

Eşsiz Desenleriyle Japonya – Hollanda Kültür Alışverişini Temsil Eden Dev Hacıyatmazlar

Marcel Wanders'ın dev balonlu yerleştirme projesi "Eurasian Garden Spirits", zarif desenleriyle Japonya - Hollanda kültür birliğini temsil ediyor.

Tasarımcı Marcel Wanders’in Japonya’daki Oita Prefektörlüğü Sanat Müzesi’nde sergilenen “Eurasian Garden Spirits” (Avrasya Bahçe Ruhları) adlı yerleştirmesi dev birer yumurtaya benzeyen 7 şişme balondan oluşuyor. Her bir balon eşsiz desenleriyle farklı bir çiçeği tasvir ediyor.

16. yüzyılda Japonya’ya ilk giden Hollandalı kaşiflerin hikayelerinden esinlenerek yaratılan yerleştirme, Hollanda ve Japonya arasındaki kültürel birliği ve alışverişi temsil ediyor. Wanders’ın dev yumurta balonları aynı zamanda özgür ruhlu gezginlere ve Hollanda’dan dünyaya yayılmış fikirlere de bir saygı duruşu niteliğinde. Aynı zamanda bu yapıt, vanitas (Genellikle insan kafatası ve insana ait eşyaların da bulunduğu 16. ve 17. Yüzyıl Hollanda’sına özgü bir tür natürmort sanatı) türü resimlerin yeniden yorumlanmış biçimi olarak da dikkat çekiyor. Balonlardaki çiçek desenlerine dikkatle bakıldığında hepsi birer insan yüzüne dönüşüyor. Böylece vanitas’larda olduğu gibi insan ömrünün gelip geçiciliğine vurgu yapılıyor.

Dengede duran yumurta balonlar için tasarımcı Wanders, Holllandalı teknoloji şirketi Buitink Technology ile iş birliği yapmış. 5 metre yüksekliğindeki balonların dibinde kase şeklinde özel ağırlıklar bulunuyor. Böylece en ufak rüzgarla bile sallanan zarif balonlar, tıpkı birer hacıyatmaz gibi dik pozisyonlarına geri dönebiliyorlar.

Görsel: Marcel Wanders