Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Milano Tasarım Haftası 2024’te Bigumigu’nun Radarına Takılan Diğer İşler

Milano Tasarım Haftası 2024’te Bigumigu’nun Radarına Takılan Diğer İşler

Milano Tasarım Haftası'nın ardından, Bigumigu ekibinin dikkatini çeken işleri konuşmaya sıcağı sıcağına devam ediyoruz.

Daha önceki Milano Tasarım Haftası 2024 yazımızda, ekibimizden Yalçın’ın yerinde deneyimlediği işler özelinde, kendi notlarıyla kurguladığı reeller ile bir derleme yapmıştık. Bu yazımız ise bu devasa etkinlikte bahsetmeden geçilmemesi gereken diğer işler hakkında.

İşte bu seneki Milano Tasarım Haftası’nda sergilenen; mobilya tasarımından mimarı dizayna, sanatsal yerleştirmelerden inovatif projelere Bigumigu’nun radarına takılan diğer önemli işler:

Kartell ve Mattel İşbirliği ile Barbie Sandalyeleri

İtalyan menşeli mobilya tasarım stüdyosu Kartell ve Barbie’nin yaratıcısı Mattel işbirliği ile ortaya çıkan pembe Barbie boyutlu sandalyeler etkinliğin en ilginç işlerinden biriydi. Efsane tasarımlarıyla mobilya tasarımı alanında bir ikon olan Philippe Starck’ın elinden çıkan sandalyelerin tasarımları aslında Starck’ın daha önce Kartell için tasarladığı ikonik sandalye tasarımların Barbie Dreamhouse -Barbie Evi- versiyonları. Barbie Pembesi olarak da bilinen Pantone 219 C ile renklendirilen sandalyeler geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak üretilmiş.

ÉCAL’in ‘Evde Büyüyen’ Sünger Mobilyaları

İsviçre’de bulunan ve çeşitli tasarım disiplinlerinde çalışmalar yapan okul ÉCAL imzasını taşıyan ‘büyüyebilen mobilyalar’ da Milano’da bu yıl karşımıza çıkan en ilginç işlerden biriydi. Selüloz bazlı bir süngerden üretilen ve dümdüz bir paket içinde sunulan bu mobilyaların özelliği, suyla temas ettiklerinde gerçek form ve büyüklüklüklerine ulaşıyor olmaları. 10 kata kadar büyüyebilen bu tasarımların bir diğer özelliği ise kuruduktan sonra son derece dayanıklı ve dirençli hale gelmeleri.

Porsche’nin The Patterns Of Dreams Yerleştirmesi

Bu yılki Milano Tasarım Haftası, ünlü lüks otomobil üreticisi Porsche için de bir er meydanı oldu. Palazzo Clerici’de kurguladığı dış mekan yerleştirmesi, oyun parklarında bulunan örümcek ağı tırmanıcılarını anımsatan ip benzeri çizgilerle karmaşık bir şekilde örülmüş yüksek bir yapıya sahipti. Tasarım kolektifi Numen/For Use ile işbirliği yaparak hayata geçirilen yerleştirmenin dış kabuğu, ağ ve halatlardan oluşuyor ve bu sayede akışkan bir şekilde yayılıp gerilebiliyordu. Önizleme sırasında, Hollandalı ikili Imre ve Marne van Opstal’ın, ağın içinde ve üstünde sergiledikleri büyüleyici dans performansı ise görülmeye değerdi.

Fransız Sanatçı JR’ın La Nascita Yerleştirmesi

Dünyanın dört bir köşesinde yaptığı fotoğrafa ve soyut sanata dayalı yerleştirmeleriyle tanınan JR, bu kez de Milano Tasarım Haftası için Milano Merkez Tren İstasyonu’nun dış cephesine yerleştirdiği La Nascita işiyle spotlar altında. 1 Mayıs tarihine kadar görülebilecek olan bu eser, ince alüminyum plakalara kaya formu kazandırılması ile izleyene optik bir yanılsama vaat ediyor. Bu eser aynı zamanda JR’ın heykelsi anamorfik deneyimlere attığı ilk adımı da temsil ediyor.

David Lynch’in Düşünme Odaları

Twin Peaks, Mulholland Drive ve Blue Velvet gibi dark Hollywood yapımlarının arkasındaki isim David Lynch‘in iki meditasyon odası şeklindeki yerleştirmesi A Thinking Room, tasarım ve sinemacı bakış açısını birleştiren ilginç bir iş. Kürasyonu Antonio Monda tarafından yapılan bu yerleştirme, Lynch’in seçtiği rahatsız edici görüntülerle süslenmiş merkezi bir koltukla donatılmış bir boş odalar serisini içeriyor. Piccolo Teatro di Milano ile işbirliği içindeki proje ziyaretçilere, fuarın hareketli atmosferine katılmadan önce yalnız başına düşünme daveti yaparak onları daha derin ve düşünceli bir deneyime hazırlıyor.

 

Görsel: Under Pressure Solutions