Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Perrier 160. Yılını Philippe Starck İmzalı Şişesiyle Kutladı

Perrier 160. Yılını Philippe Starck İmzalı Şişesiyle Kutladı

Fransız maden suyu markası Perrier, 160. yıl dönümünü Philippe Starck imzalı sınırlı sayıda şişeyi piyasaya sürerek kutladı.

2023’te 160. yılını tamamlayan Perrier, Fransız tasarımcı ve mimar Philippe Starck tarafından yeniden tasarlanan şişesini ekim ayı ortalarında piyasaya sürdü. Sınırlı sayıda üretilen PERRIER + STARCK şişesinin cam yüzeye oyulmuş ince yatay çizgilerle ışığı dağıtan tasarımı, Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından geliştirilen optik lens tasarımından ilham alıyor.

“Dünya çapında tanınan bir sembol ve Fransız mirasının bir anıtı olan Perrier, ikonik şişesinin tasarımını yeniden tasarlamak için bana başvurdu. Bir simgenin özünü değiştirmeden tutarak, mevcut parametreleri zamansız bir forma uygulamak için şekli bozmak ve onunla oynamak mümkündür. Doğal bir sağlamlık yaratan bu son derece teknik yatay çizgi ekleme işiyle yaptığım şey buydu, Ama bu sadece teknikle ilgili değil, aynı zamanda bilinmeyeni keşfetmekle de ilgili. Projemde bilinmeyen, her baloncuğun bir büyüteç olması ve yapıyı bir Fresnel merceği şekillendirmek için kullanarak, şaşırtma ve fantezi kıvılcımı getiren optik bir sürpriz yaratabileceğim fikri üzerine kurulu.” diyor Philippe Starck.

Peki orijinal Perrier şişelerinin ilham kaynağı neydi?

1863’te Dr. Louis Perrier, Fransa’nın Languedoc bölgesinde doğal maden suyunun yüzeye çıktığı bir kaynak yerini satın aldı. Bir şişeleme tekniği geliştirdi ancak bir finans ortağına ihtiyacı vardı. Onu kurtaran ortak, yayımcı Harmsworth ailesinden olan İngiliz zengin Sir St John Harmsworth oldu. Fransız hayranı olan Harmsworth, şirketi Dr Perrier’den satın aldı ve adını Source Perrier olarak değiştirdi.

Harmsworth’un, alt kısmı dolgun olan ilk Perrier şişelerinin – bknz. aşağıdaki fotoğraf – arkasındaki isim olduğu iddia ediliyor. Bir araba kazasından kurtulan Harmsworth egzersiz yapmak için Hint sopaları sallıyordu ve şişeleri bu sopalara benzer şekilde tasarlama fikri aklına geldi. Pazarlama çabaları sayesinde su, Britanya İmparatorluğu’nun her köşesine ihraç edildi ve aynı zamanda Kraliyet Ailesi arasında da popüler hale geldi.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Perrier, Fransızlar tarafından yeniden satın alındı ​​ve modernize edilen üretimle birlikte, “suların şampanyası” sloganıyla üst düzey çekiciliği vurgulayan şık reklamlar kullanarak Fransa’nın lider markası haline geldi. Bu klas imaj, onun yeni pazarlara, özellikle de 70’lerdeki sağlıklı yaşam patlamasını yaşandığı ve maden suyunun yetişkinler için alkole bir alternatif olarak görüldüğü ABD’ye girmesine yardımcı oldu.

Perrier, başından beri benzersiz mineral bileşimini ve sağlıkla ilgili diğer doğal özelliklerini vurguladı. Cam şişe aynı zamanda rakiplerin plastik şişeleri ve teneke kutuları tercih etmesi nedeniyle markanın birinci sınıf çekiciliğini korumasına da olanak tanıdı. 1992’de Perrier’yi satın alan Nestle, markanın kısa sürede dünyanın en iyi su markalarından biri konumuna gelmesi için çalıştı.

Görsel: Perrier, Philippe Starck