Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Canva’dan 2024 Tasarım Trendleri

Canva’dan 2024 Tasarım Trendleri

Canva, milyonlarca kullanıcısının aramalarını ve platformdaki popüler içerikleri analiz ederek 2024'ün tasarım trendlerini açıkladı.

2023’ün sonlarına doğru açıklanmaya başlayan 2024 tahminleri arasında en dikkat çekici olanlardan biri de çevrim içi grafik tasarım platformu Canva’nın açıkladığı tasarım trendleri. Canva, 170 milyon kullanıcısını kapsayan analizleri sayesinde arama trendlerinin, davranış motiflerinin ve kolektif yaratıcılığın özüne inmiş ve zengin bir tasarım trendleri tablosu ortaya çıkarmış. Platform, bu süreci şöyle açıklıyor: “İçerik kitaplığımızdaki öğelerin popülaritesine, küresel kullanıcı tabanımız arasında arama eğilimlerine ve ortaya çıkan desenlere ve şirket içi tasarım ekibimizden gelen bilgilere dayanarak, 2024’te büyük olması beklenen ilk beş tasarım trendini belirledik.”

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Canva (@canva)’in paylaştığı bir gönderi

Canva raporu, yaratıcı bünyelere yeni yılda rehberlik eden faydalı bir yol haritası sunuyor. Nostaljik pikselleştirmelerden dijitalin köklerine geri götürenlerine ve insanı özgürleştiren sürreal kaçışlara uzanan her trend benzersiz bir öngörü sunuyor.

Platform, 2024 ile ilgili trendleri 5 başlık altında toplamış. Şimdi hepsini detaylarıyla inceleyelim.

Pikselleştirme: Nostaljiye Eğlenceli Bir Selam

Canva’ya göre 2024’te, hassasiyeti/titizliği eğlenceyle birleştiren bir trend olan pikselleştirme geri dönüyor. Sevilen sekiz bitlik grafiklerden ve Minecraft’tan ilham alan bu estetik, modernliği kucaklarken nostaljiden de keyif alıyor. Canva bu sonuca, 2023’te aramalarda gördüğü bu eğilimin %179 oranında artması nedeniyle ulaşmış. Yazı tiplerinde dahi pikselli tasarımlar etkili olabilir. İçinizdeki oyuncuyu bu yönde kanalize etmenin ve tasarımlarınıza retro dijital özellikleri katmanın tam zamanı.

Akış ve Form: Geometrinin Organikle Buluştuğu Yer

Canva’ya göre bu yıl geometrik ve organik şekillerin uyum içinde bir araya geldiğini sık sık göreceğiz. Bu tasarım stili, dinamik şekilleri dengeli renklerle harmanlamayı ve minimal çizgilerle etki yaratmayı amaçlıyor. Blob art’a, murallardaki akıcı şekillere, markalara ve ambalajlara çağdaş bir hava katan büyük boyutlu geometrik öğelere baktığınızda bu eğilimin arttığını görebiliyorsunuz. Aramalardaki %27’lik artışla listeye giren bu trend, sadelik ve ifade aktarma yeteneği nedeniyle favori olmaya hazırlanıyor.

Hareket Kolajı: Tasarımda Dinamik Manzaralar

Kolaj 2024’te hareketli bir değişime uğruyor. Kolajın bir bakıma yenşden icat edildiği bu eğilim, fanzin kültüründen ve scrapbooking’den yararlanarak statik görüntüleri büyüleyici, hareketli sahnelere dönüştürüyor. “cut out” (kesilmiş) ve “scrapbook” (karalama defteri) aramalarının hızla artmasıyla birlikte Motion Collage trendi, videolara ve dijital içeriğe dinamik, dikkat çekici bir öğe getirmeyi vaat ediyor.

Sürrealizm: Fantastik Şeylere Dalış

Gerçeküstücülük bu yıl büyük bir geri dönüş yapıyor. Bu eğilim, sizi gerçekliği geride bırakıp fantezi ve ruhani tasarımlarla dolu bir dünyaya dalmaya davet ediyor. Sıradanlıktan kopmayı teşvik ederek başka bir dünyaya ait bir kaçış sunuyor. Z kuşağının dümende olmasıyla tuhaf, dengesiz ve bireysellikle dolu görseller görmeyi bekleyebilirsiniz. “Rüya gibi”, “ruhani” ve “fantezi” sorgularının belirgin bir şekilde artması, Canva’ya göre insanları yeni boyutlara taşıyacak tasarımlara yönelik arzunun arttığını gösteriyor.

Cesur Yeniden Markalama: Floresan Gelecek

Şirketler yeni nesli cezbetmeyi hedeflerken, cesur markalaşmanın 2024’e hakim olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl, pozitiflik ve eğlence yayan yuvarlak sans-serif yazı tipleriyle eşleştirilmiş canlı, floresan renklerden oluşan bir kaleydoskop hakim. Neon tonlar ve cesur tipografik sistemler her yerde olacak. Canva’da “Lively” ve “vivid” (canlı ve parlak) sözcükleri, aramalarda %32.000 ve %19.000 oranında şaşırtıcı bir artışla tasarımın kalbi haline gelmeye başlamış bile. Buradaki fikir, tamamen öne çıkmak ve markalara benzersiz, enerjik bir kimlik kazandırmak.

Canva’nın yayınladığı tasarım trendleri raporuna buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Canva

Yeni Trendleri ChatGPT Asistanı “Trend Analyzer 2024”a Sorun