Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
David Lynch’ten Çağın Ötesinde Bir Reklam Filmi: The Wall

David Lynch’ten Çağın Ötesinde Bir Reklam Filmi: The Wall

David Lynch'in 1993 yılında adidas için hazırladığı reklam filmi "The Wall" koşucuların psikolojik sınırını gerçek üstü bir bakış açısı ile yansıtıyor.

The Elephant Man, Mulholland Drive, Blue Velvet gibi filmleri ile tanıdığımız Hollywood’un kült yönetmenlerinden David Lynch sinemanın dışında reklamlarıyla da dikkat çekici işlere imza atmıştı. Sürrealist bakış açısını televizyon reklamlarına yansıtan yönetmen Dior, Playstation, Armani, Calvin Klein gibi markalar için reklam filmleri hazırladı. 1980’lerden 2000’li yıllara kadar uzanan bu süreçte hiç kuşkusuz dikkatleri üzerine çeken reklamlardan biri de adidas için hazırlanan The Wall isimli reklam filmi oldu. Sosyal medyada boticelli_bod isimli twitter kullanıcısının arşivden bulup paylaştığı ve 30 binin üzerinde etkileşim aldığı David Lynch imzalı reklam filmi yönetmenin zamanın ötesinde bir iş gerçekleştirmiş olduğunu ispatlıyor.

Yakın çekimler, çarpık görüntüler ve kaos

Tubular Trainer koşu ayakkabısı için çekilen yaklaşık bir dakikalık reklam filminde yönetmenin filmlerinin tadını çıkarmak mümkün. David Lynch yakın çekimler, çarpık görüntülerden oluşan reklam ile dönemindeki reklam standartların dışına çıkarak izleyiciye kendi standartlarında bir iş sunuyor. Görsel manipülasyonlar içeren film oldukça sakin bir şekilde başlıyor. Geniş ve açık bir alanda köprünün üstünde sakince koşan bir adamla sahne açılıyor. Karşısındaki hedefe yani duvara kitlenmiş bir şekilde tempolu koşusunu sürdüren adamın hedefi ise önündeki fiziksel engeli aşmak. Duvarı her sporcunun aşması gereken zorlukların simgesi haline getiren Lynch bu andan itibaren reklamın gidişatını değiştiriyor.

Koşu ilerledikçe görüntü manipülasyona uğratılıyor ve izleyici bir anda kendini koşucunun kalbinde buluyor. Sonrasında ise tamamen bir kaos yaşanıyor. Kalpten pompalanan kanın alevi hissedilirken bir anda gözlere geçiliyor. Hedefe kitlenen koşucunun gözlerinde alevler görünüyor. Şimşekler çakıyor, aradan bir akrep görüntüsü geçiyor, çığlık sesleri artıyor ve boom!

Duvarın yıkıp geçen koşucunun başarı hissi kısmen rahatlatıcı bir müzikle izleyiciye aktarılıyor. Patlamanın ardından duvarı geçen koşucu Tubular Trainer ile koşmaya devam ediyor. Film, Tubular Trainer koşu ayakkabısının yastıklı dış tabanı sayesinde sağlamış olduğu esnekliğe vurgu yapması için yayınlanmış. Ancak David Lynch bir dakikalık reklam filmi ile çok daha fazlasını anlatmış olabilir.

Son zamanlarda sosyal medyada yeniden paylaşılmaya başlanan filmi çekildiği dönemi de düşünerek izleyince büyülenmemek elde değil. Tabii David Lynch’in o dönem The Wall için adidas’tan 1 milyon dolar kazandığını da eklemek gerekiyor.

Görsel: Twitter