Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dante’nin İlahi Komedya’sı İllüstrasyon Serisine Dönüştü

Dante’nin İlahi Komedya’sı İllüstrasyon Serisine Dönüştü

Maru Ceballos, dünya edebiyatının en önemli başyapıtlarından biri olan İlahi Komedya'yı daha fazla insanın keşfetmesine ve anlamasına yardımcı olmak için illüstrasyon serisine dönüştürdü.

Mitoloji, edebiyat ve sinema hala yaratıcı insanların en çok başvurduğu ilham kaynaklarından. Üstelik bu kadar sık kullanılmalarına rağmen bu ilham kaynakları hala etkileyici işlerin ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Lili Des Bellons’un mitolojideki Kimera yaratığına insansı özellikler ekleyerek yarattığı illüstrasyon serisi, Andrew DeGraff’ın kült filmler için elle çizdiği Cinemaps adlı haritalar, Aytaç Öztürk’ün Küçük Prens hikayesinden alıntılar çizdiği Quotes from The Little Prince serisi örnek niteliğinde. Şimdi ise Dante’nin İlahi Komedya’sını çizgilerle anlatan Maru Ceballos var sırada.

Maru Ceballos semboller ve soyutlama yoluyla İlahi Komedya’yı özetliyor

İtalyan ozan ve siyasetçi Dante’nin 14. yüzyıl başlarında yazdığı İlahi Komedya, İtalyan edebiyatının en meşhur epik şiiri ve dünya edebiyatının en önemli başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Dante kitapta sırasıyla cehenneme, arafa ve cennete gidiyor; oradakilerle diyaloglarını ve gördüklerini bizzat hikâyenin kahramanı olarak anlatıyor. Arjantinli illüstratör Maru Ceballos, bu başyapıtı çizgilerle görsel dünyaya tercüme etmiş.

Ceballos’un çizdiği sahnelerde okuyucular her şeyi Dante’nin bakış açısından görüyor. Gerçekçi bir yaklaşım yerine daha çağdaş ve özgün bir çizgide ilerliyor seri. Ayrıca yoğun bir sembolizm hakim. Korku türünde illüstrasyonlarıyla tanınan Maru Ceballos İlahi Komedya’yı da bu türe uygun şekilde çizmiş aslında. Sembolik yaklaşımı güçlendirmek amacıyla renklendirilmiş bazı detaylar hariç çizimler ağırlıklı olarak siyah beyaz.

Cehennem Dante’nin tarifine uygun şekilde kaotik bir görünüme sahip. Özellikle büyük delikler, bu deliklere gömülü karakterler ve kırmızı renk, o sahnenin bir cehennem sahnesi olduğunu gösteriyor. Cennete ulaşmak için tırmanılan bir dağ olarak tasvir edilen araf ise sarı renk içeren çizimlerle anlatılmış. Cennette ise yeşil detaylar kullanılmış. Ayrıca cennette karakterler uzay görünümlerini hatırlatan kompozisyonlar içinde gösterilmiş.

Kitabın üç bölümü için de senaryoyu sadeleştirerek en mutlak soyutlamaya ulaşmaya çalışmış Ceballos. Çizerin hedefi bu başyapıtı daha fazla insanın anlamasına ve güzelliğini keşfetmesine yardımcı olmak olmuş. İllüstrasyonlar, Arjantin’deki Mitre Müzesi tarafından Los Círculos Del Dante sergisinde ve tanıtım materyallerinde yer almış.

Maru Ceballos’un çalışmalarını internet sitesi, VSCO profili ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.