Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çirkin LED Tabelalara Karşı “Şehrin Lekeleri”

Çirkin LED Tabelalara Karşı “Şehrin Lekeleri”

Camekân'ın yeni konukları, Şehrin Lekeleri adlı yerleştirmeleriyle kentteki ruhsuz LED tabelalara itiraz eden Cycle Design Coop. ekibinden Sadi Gökay Gadış ve Ömer Faruk Güngör.

İKSV Alt Kat’ın bu yılın başlarında genç tasarımcılara yaptığı çağrı dolayısıyla Camekân’ı keşfetmiş ve duyurmuştuk. Bir kamusal alan sergi mekanı olarak Camekân, Nejat Eczacıbaşı Binası’nın ön cephesindeki 6 metrekarelik vitrinden oluşuyor. İstanbul Tasarım Bienali ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) ile iş birliği yapan İKSV Alt Kat, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) da desteğiyle Mart 2019’da başlatmıştı bu kamusal alan projesini. Her ay genç bir grafik tasarımcı ya da iletişim tasarımcısının işlerini ağırlamak üzere açılan Camekân, Mart 2020’nin sonuna kadar bu misyonunu yerine getirmeye devam edecek. Mekanın yeni konukları ise Şehrin Lekeleri sergisiyle Cycle Design Coop. ekibinden Sadi Gökay Gadış ve Ömer Faruk Güngör.

Şehrin Lekeleri, 15 Ocak’a kadar Camekân’da

Sadi Gökay Gadış ve Ömer Faruk Güngör, şehrin birçok noktasında görmekten sıkıldıklarını belirttikleri LED panelleri hack’leyerek Camekân’a yerleştirmiş. Yerleştirme bir ay boyunca İstanbul halkıyla buluşmaya devam edecek. Sergiye adını veren Şehrin Lekeleri aslında Sadi Gökay Gadış ve Ömer Faruk Güngör’ün de içinde olduğu bir sanatçı grubu. Kendi deyimleriyle, “tüm ruhsuz olgulara karşı vandalizmden uzak yerleştirmeler üretiyorlar”.

 

Genç Werther’in Acıları yayınlandıktan sonra yaşanan ve Werther Etkisi diye anılan intiharlar üzerinden örnekleme yapan sanatçılar misyonlarını şöyle açıklıyor: “Sanat ve estetiğin insan üzerindeki etkisi göz ardı edildiğinde sadece intiharlar değil, düşünme ve hissetme kabiliyetini yitirmiş, psikolojisi bozulmuş, güzeli aramaktan vazgeçmiş yaşayan ölüler de çoğalıyor. Şehrin Lekeleri adı altında buluşan sokak sanatçıları estetik olmayan tüm ruhsuz olgulara karşı enstelasyon çalışmaları yapıyor. Bu sokak sanatçıları yaptıkları çalışmaların dünyayı değiştirmeyeceğinin farkında ama en azından itiraz ederek köle ahlakından kurtulmak istiyorlar.”.

Marmara Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü mezunu Sadi Gökay Gadış’ın ve Çanakkale OnSekiz Mart Üniversitesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu Ömer Faruk Güngör’ün Şehrin Lekeleri isimli yerleştirmesi, 15 Ocak 2020’ye kadar Camekân’da görülebilecek.

Şehrin Lekeleri’ni Instagram’ı üzerinden takip edebilir, #sehrinlekeleri etiketiyle çevrenizde gördüğünüz çirkin LED panelleri paylaşarak siz de bu görüntü kirliliğine karşı sesinizi duyurabilirsiniz.

View this post on Instagram

Şehrin lekeri

A post shared by @ sehrinlekeleri on

View this post on Instagram

Real toy story

A post shared by @ sehrinlekeleri on

Görsel: İKSV