Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kült Filmler İçin Elle Çizilmiş Haritalar

Kült Filmler İçin Elle Çizilmiş Haritalar

Andrew DeGraff, Cinemaps serisinde kült filmlerdeki ana karakterlerin hareketlerini ana hatlarıyla gösteren ayrıntılı haritalar resimliyor.

Harita tasarlamanın aslında bir tür sanat olduğuna ve farklı temalarda ne tür sıra dışı haritaların yaratıldığına son zamanlarda sık sık şahit oluyoruz. Şehirlerin sözlük anlamını gösteren etkileşimli harita Literal Translations Of Cities Around the World, seyahat edebiyatıyla zenginleştirilmiş etkileşimli harita Atlas Obscura, İstanbul’daki plak dükkanları haritası, şarkı isimlerinden oluşan Song Map, metro hatlarının sanat eseri gibi minimal haritalarından oluşan Mini Metros bunlar içinde en etkileyici örneklerdendi. Andrew DeGraff ise Cinemaps serisiyle bu unutulmazlar arasına bir yenisini daha ekliyor.

Bir Cinemaps haritasını tamamlamak 1.000 saat sürebiliyor

Maine’de çalışmalarını sürdüren sanatçı, illüstratör ve popüler kültür haritacısı Andrew DeGraff; kült filmlerdeki ana karakterlerin hareketlerini ana hatlarıyla gösteren ayrıntılı haritalar oluşturuyor. DeGraff, kağıt üzerine guaj ve mürekkeple çalışarak elle çizdiği haritalarının her birini titizlikle planlanlıyor. Haritaların en küçük olanlarını 50-80 saatte ve en büyüklerini ise 6.00-1.000 saatte tamamlayabiliyor.

Andrew DeGraff, 15 yıldır illüstratör olarak çalışıyor. Cinemaps (Sinema Haritaları) serisine 2011 yılında başlamış. Geleceğe Dönüş, King Kong, Cinnet, Ucuz Roman ve diğer kült filmlerden esinlenerek tasarladığı haritalarını içeren bir kitabı bile yayınlanmış.

Cinemaps
Oz Büyücüsü

DeGraff, filmlerin daha önce izlediği ya da kendi favorisi olan filmler olmasını önemsemiyor. Her harita için standart bir süreç izliyor. Filmi birkaç kez dikkatlice izliyor. Her sahneyi ve karakterin her yolculuğunu (bu yolculukları haritalarda renklerle kodluyor) not ederek bir akış şeması oluşturuyor. Bunun ardından film fotoğrafları, setlerin kamera arkası çekimleri ve Google Earth gibi kaynaklardan faydalanarak bir referans dosyası oluşturuyor. Daha sonra kurşun kalemle haritanın eskizini hazırlıyor ve renklendirmeye başlıyor.

Andrew DeGraff’ın çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilir, harita hazırlık eskizlerini paylaşımlarından görebilirsiniz.

Cinemaps
Galaksinin Koruyucuları

Cinemaps
Monty Python ve Kutsal Kâse


Cinnet


Yüzüklerin Efendisi

Fargo
Indiana Jones: Kamçılı Adam


Kuzuların Sessizliği

Çılgın Max: Öfkeli Yollar


Çılgın Max: Öfkeli Yollar – detay


Labirent

Görsel: Andrew Degraff
Manşet görseli düzenlenmiştir.