Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Məlum Fakt: Azerice Türkçeye çok benziyor

Məlum Fakt: Azerice Türkçeye çok benziyor

McCann İstanbul Coca-Cola için hazırladığı reklam filmiyle kabul gören gerçekler hakkında bilgi verirken Türkçe ve Azerice benzerliğine vurgu yapıyor.

Bilindiği üzere Azerice pek çok kelime Türkçeye oldukça benziyor. Dolayısıyla her iki ülke vatandaşı birbirleri aralarında diyalog kurabiliyor, temel olarak anlatılmak isteneni anlatıyor ya da anlıyor. Dildeki bu benzerlik bazı kelimeler içinse komik anlamlar oluşturuyor. Azeri alfabesinde bulunan bazı harflerin Türkçede bulunmaması hem kelimelerin okunuşunu hem de anlamını değiştirebiliyor. McCann İstanbul da iki dildeki bu benzerlikleri ortaya çıkaran Məlum fakt (Bilinen Gerçekler) isimli bir reklam kampanyası hazırladı.

Azerice hazırlanan reklam filmi her iki ülkedeki dilin benzerliğine vurgu yaparken hayattan bilgiler verildi. Məlum fakt (Bilinen Gerçekler) adıyla sunulan kampanya Coca-Cola için hazırlandı. Hazırlanan üç farklı reklam çekiminde de bilinen gerçeklere vurgu yapılırken Coca-Cola’nın da soğuk içilmesi gerekliliği soyuq iç zövq al (soğuk iç zevk al) vurgusuyla yapılıyor.

Reklamların birinde Şimal Qütbü (Kuzey Kutbu) karlarla kaplı olduğu bilgisi verilirken bir başkasında aydaki cazibə qüvvəsi (yerçekimi) dünyadakinden daha az olduğu bilgisi veriliyor. Tüm bu bilinen gerçeklerden sonra da Coca-Cola dolabına yönelen oyunculara içeceği soğuk tüketmesi tavsiye ediliyor. 15 saniyelik üç reklam filmi ajansın sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Ajans, reklam filmlerini Twitter hesabından “Məlum fakt: Azerice Türkçeye çok benziyor. Məlum fakt: Coca-Cola soğuk içilir.” yorumuyla paylaştı.

Künye

Ajans: McCann İstanbul
Müşteri: Coca-Cola
Yaratıcı Yönetmen: Can Bilginer, Neslihan Soydaş
Yaratıcı Ekip: Feyza Küçükaltıntaş, Burcu Deniz
Müşteri Hizmetleri: Eren Kayserilioğlu, Pelin Toykan
Stratejik Planlama: Zeynep Yağcı Yıldızlı
Yapımcı: Zeynep Doğu

Görsel: Vimeo