Liquid3 projesi, çok az yeşil alanı olan veya hiç olmayan bölgelerde fotosentez sağlamak üzere hazırlanmış. Suyla karıştırılmış mikroalglerden yapılan bu foto-biyoreaktörler, ağaçların ve yeşil alanların eksikliğini yaşayan kentlilerin yaşamını iyileştirmeyi amaçlıyor. Elbette, gölgesinde soluklanacağımız ve izlemekten keyif alacağımız gerçek bir ağacın yerini tutacağı söylenemez. Ancak acil bir soruna acil bir çözüm olarak sunulan oldukça etkili bir proje.
1 yapay ağaç, 2 gerçek ağaç kadar karbondioksit emebiliyor
Liquid3 kapsamında üretilen sıvı ağaçlar şu anda Sırbistan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olan Belgrad’da havayı temizlemek için kullanılıyor. Şehrin havası, çoğu metropolide olduğu gibi sera gazlarıyla yoğun bir şekilde kirlenmiş durumda. Belgrad’ın ekstra bir dezavantajı var. Kent, ağır kirliliğe neden olan iki kömür santralinin yakınında yer alıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Liquid3, Belgrad Üniversitesi Çok Disiplinli Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanmış ve hayata geçirilmiş. Her biri 600 litre su içeriyor. 10 yıllık iki ağacın veya 200 metrekare çimin temizleyebildiği oranda havayı temizleyebiliyor. Yaz kış fark etmeden her mevsimde işlevlerini yerine getirebiliyorlar.
Gelişmeleri proje için yaratılan Instagram hesabı üzerinden takip edebilirsiniz.
Hava kirliliğiyle mücadele eden yaratıcı işler ilginizi çekiyorsa, Guggenheim Müzesi’nin havayı temizleyen afişlerine ve havayı temizleyen bisiklet tekerine göz atmak isteyebilirsiniz.
Görsel: Liquid3