Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karbondioksitten Yapılmış Solunum Cihazı

Karbondioksitten Yapılmış Solunum Cihazı

AstraZeneca, karbondioksiti biyolojik parçalanabilen plastiğe dönüştürerek bu malzemeden bir solunum cihazı yarattı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl milyonlarca insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl yaşamını bu neden ile kaybeden 7 milyon insanın yüzde 26’sının ölüm nedeni solunum yollarından kaynaklanıyor. Sadece Brezilya’da dahi 50 bin insan kirlilik nedeniyle yaşamını yitiriyor. KOAH ve Astım hastalarının solunum güçlüğü yaşamasındaki ve hastalıklarını ileri bir aşamaya geçmesindeki en büyük neden bu kirlilik. Peki ama bu kirlilik hastaların daha iyi nefes almasına yardımcı olabilir mi?

KOAH ve astım hastalarının yakından bildiği, ilacı doğrudan akciğerlere iten inhaler cihazları hastaların lokal, hızlı ve güvenli bir şekilde akciğerlerine ilaç salınımı sağlıyor. AstraZeneca da CO2 Inhaler kampanyasıyla birlikte karbondioksiti biyolojik olarak parçalanabilen plastiğe dönüştürüyor ve bu plastiği inhalasyon cihazının üretiminde kullanıyor.

Hava kirliliğini biyolojik olarak parçalanabilen plastiğe dönüştürmek

Karbondioksitin plastiğe dönüştürülmesinin arkasındaki süreçte ise Cornell Üniversitesi’nde karbondioksitin polimerizayonu konusunda araştırmalar ve geliştirmelerde bulunan dünyanın en iyi 100 kimyagerinden biri olan Geoffrey Coates’un desteği bulunuyor. Cihazın üretimindeki teknolojik süreç kadar estetik ve görsel yaklaşım da ayrıca ele alınıyor. Bu sayede ilaç yalnızca hastaların tedavisinde kullanılmakla kalmıyor aynı zamanda onların en büyük düşmanı olan hava kirliliğine karşı da bir mücadele göstermiş oluyor. 2030 yılına kadar karbon negatif olmayı taahhüt eden AstraZeneca, CO2 Inhaler ile bu vaadini gerçekleştirmede ilk büyük adımını da atıyor.

Basit ancak modern bir inhalasyon cihazı üretmek isteyen ekip geleneksel tasarımlardan daha farklı bir ürün ortaya çıkarıyor. Ürün tüm bu geliştirme ve üretim hikayesini basit ama etkili bir şekilde gösteriyor. Ağızlığı temsil eden bölümde beyaz kullanılırken kirliliği temsil eden bölümde siyah renk tercih ediliyor.

Kampanya, Cannes Lions 2021’in en dikkat çekici işlerden biri olan The Bread Exam’in de yaratıcılarından olan McCann Health tarafından yaratıldı. McCann Health, Cannes Lions 2021’de kendi rekorunu da agele ederek 11’i The Bread Exam’den olmak üzere toplam 18 Aslan kazanmıştı.

Künye

Müşteri: AstraZeneca
Ajans: McCann Health Brasil
Küresel CCO: Matt Eastwood
İdari Yaratıcı Yönetmen: Tim Jones, Stephanie Berman
Yaratıcı Yönetmen: Fabio Rodrigues, Brian Wiesenthal, Alessandra Gomes
Yönetmen: Ycaro Prata
Prodüksiyon Şirketi: Fuze Image

Görsel: Vimeo, The Stable