Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hava Kirliliğine Göre Desen Değiştiren Kıyafetler

Hava Kirliliğine Göre Desen Değiştiren Kıyafetler

Tasarımcı Nikolas Bentel, bulunduğu noktadaki karbonmonoksit oranı, parçacık kirliliğini ve radyasyonu ölçüp desen desen değiştiren kıyafetler geliştirdi.

İnsanlığın geleceğindeki en büyük sorunlardan birinin hava kirliliği olduğunu düşünen tasarımcı ve sanatçı Nikolas Bentel, aktivist yönünü de kullanarak kıyafetler tasarladı. Aerochromics isimli çalışmada mürekkep ve düşük teknoloji içeren hava ölçüm cihazlarını kullanmış. Üç farklı desene sahip olan kıyafetlerin her biri farklı bir kirlilik değişkenini ele alıyor. Karbonmonoksit, parçacık ve radyasyon oranlarını basit dedektörlerle ölçüyor ve eş zamanlı olarak mürekkep ile etkileşime girerek desenler yaratmasını sağlıyor.

Kendini tasarımlarıyla dile getirmeyi ve Dünya’nın sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan Bentel, karbonmonoksit ölçümü için ev tipi ölçüm cihazı, solunum yollarına girdiğinde kalıcı zararlar verebilen toz, egzoz dumanı gibi mikro düzeydeki parçacıklar içinse boyun kısmında kontrol edilen sensörlerle anlık tarama yapmayı başarıyor. Bu iki uzun kollunun aksine radyasyon ölçen tasarım ise bir kez desenlerine kavuştu mu normale dönmüyor. Çünkü karbonmonoksit ve parçacıklara oranla insanın bir kez dahi olsa radyasyon ile karşılaşmasının yeterli olduğunu savunuyor.

Yolda yürürken kıyafetinizin değiştiğini görmek yeterince ürkütücü olsa da göz ardı ettiğimiz gerçeklerle yüzleşmek için de doğru bir adım. Daha önce sindirim sistemini mücevher üretimhanesine dönüştüren Nikolas Bentel, tasarımlarının satış fiyatı olarak -yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte- 500 dolar olarak belirlemiş. Eğer desenlerin statik tasarımlarını giymek isteyenler olursa diyerek de yalın hallerini 90 dolardan satışa çıkarmış.

Görsel: Nikolas Bentel