Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Havayı Temizleyen Bisiklet Tekeri: ROLLOE

Havayı Temizleyen Bisiklet Tekeri: ROLLOE

Kristen Tapping, ROLLOE adlı bisiklet tekeriyle kentlerin hava kirliliği sorununa çözüm öneriyor.

Bisikletler kadar bisiklet tekerlerinde ve lastiklerde de büyük yenilikler yaşanıyor. Katlanır teker REVOLVE, her bisikleti elektrikli hale getiren teker GeoOrbital, Nexo’nun havasız bisiklet lastiği ve BigRep’in 3B baskı havasız bisiklet lastiği bu alandaki dikkat çekici gelişmelere örnekti. Londra South Bank Üniversitesi öğrencisi Kristen Tapping ise havayı aktif olarak temizlemek için hareketi kullanan ROLLOE adlı yıkanabilir filtreli bir bisiklet tekeri tasarladı.

ROLLOE pedal gücüyle havayı temizliyor

Salgın nedeniyle tüm dünyada bisiklete duyulan ilgi arttı ve pek çok insan toplu taşıma yerine bisiklete geçiş yaptı. Elbette bu dönemde sağlıklı yaşamak ve çevre dostu ürünleri tercih etmek de çok daha önemli hale geldi. ROLLOE da bisikletçinin pedal gücü dışında başka bir enerji harcamadan kentleri en acil sorunlarından biri olan hava kirliliğiyle mücadele ediyor.

Londra’da bisiklet sürerken, lastiklerden ve egzoz borularından gelen kirliliği gözleriyle görebildiğini ifade eden tasarımcı, “Havayı filtrelemek için neden araçların hareketini kullanmıyoruz?” diye düşünmüş. Konsept aşamasında olan ve bir prototipini yaptığı tasarımın geleceği olduğundan emin olduğunda, onu ticari bir düzeyde geliştirmeyi hedefliyor. Tasarım 2020 Design Innovation in Plastics (DIP) yarışmasında ödül almış.

Standart bir bisiklet şasisinin önüne sığacak şekilde tasarlanan ROLLOE, aktif karbon ve HEPA filtreleri içeriyor. Merkezkaç kuvvetiyle tekerin içine çekilen hava filtre setinden geçerek temizlenmiş şekilde dışarı veriliyor. Filtrenin yaklaşık olarak haftada bir veya 250 km’de bir değiştirilmesi gerekiyor.

ROLLOE

Görsel: Kristen Tapping