90’z, Villianz ve Canavarz sergileriyle kendilerini duyuran ve bu Cuma İzmir’e çıkarma yapacak olan Türkiye’nin en yeni ve sıkı sanatçı kolektifi Krüw‘ü parçalarına ayırıp tek tek tanışıyoruz. Serimizin dördüncü bölümünde Bülent Gültek var.
Krüw’ün üyeleriyle yaptığımız röportajların tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Ankara’ doğumlu Bülent Gültek, 1999 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Akademiden sonra duvar resmi ve heykel alanında çalışmalar yürüttü. 2003 yılında ilk kişisel resim sergisini açtı. Takip eden yıl içinde çocuk kitapları için yaptığı işlerle birlikte illüstrasyon çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. 2009 yılında Cactus markasını oluşturup, karakter tasarımlarından yola çıkarak hazırladığı oyuncak ve obje tasarımlarını üretmeye başladı.
Bülent Gültek, 2011 yılından bu yana İstanbul’da yaşayıp yerli ve yabancı reklam ajanslarıyla çalışıyor. Coca Cola, Mc Donald’s, Unilever, Vodafone, Türk Hava Yolları gibi birçok markanın reklam projelerine illüstrasyonlar hazırladı. 25. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde illüstrasyonlarını yaptığı Leo Burnett İstanbul – Mc Donald’s / Heads Projesi, yarıştığı kategoride Kristal Elma Büyük Ödülü’nü kazandı.
Son dönemde ise Krüw ile üretimlere devam ederken diğer yandan illüstrasyon, serbest projeler ve oyuncak tasarımlarını sürdürüyor.
“Ice Storm” / Villainz
Nelerden ilham alıyorsun? Tasarım sürecin nasıl başlıyor, nasıl devam ediyor? Üretmeye başladığında aklından neler geçiyor?
Bülent: Japonya’ya ait birçok şey, çizgi filmler, yeni fikirler, yeni keşfettiğim ve hiç kopamadığım müzikler bir şeyler çizip karalamama sebep olabiliyor.
Beni heyecanlandıran bir fikir yakalayıp zihnimde detaylandırmaya başladığımda, tasarlayıp kurgulamayla ilgili süreç de başlamış oluyor. Kağıda döküp genel hatlarını ortaya koyarak, fikrin düşündüğüm kadar etkili olup olmadığına bakıyorum. Parçalar yerine oturdukça işin keyfi çıkmaya başlıyor. Üzerinde oynayarak alternatif yollara sapıp, fikri başka bir şeye dönüştürdüğüm de oluyor.
Krüw ile nasıl tanıştın? Onlarca yaratıcı isimle birlikte üretmenin sana ne gibi katkıları oldu?
Bülent: Krüw ile Burak Şentürk tanıştırdı. Onun önerisiyle ekipte yerimi aldım. Sergilerden önce ilk çizimlerin ve basılan işlerin aramızda paylaşıldığı dönem en keyifli süreçlerden biri. İyi gözlerden yorum almak, farklı fikirleri dinlemek başlı başına bir kazanç. Birlikte hareket ederek bir şeyler ortaya çıkarmak, birbirimize destek olabilmek en önemli kazanımlarımız bence.
No More Tales
Gönlünde yeri bi’ ayrı olan tarafsız bakamadığın işin hangisi?
Bülent: Son zamanlarda yaptığım “No More Tales”‘in sonraki işlerim üzerinde etkisi oldu. Bu yüzden onun ismini verebilirim.
Canavarz sergisi için hazırladığın Hole işin başrolünde Mickey Mouse’un olduğu bir yılbaşını çağrıştırıyor. Senin canavarın olmayı nasıl başardı bu tema?
Bülent: Canavarlar, sık çalıştığım ve sevdiğim temalardan biri. Bu çalışmada önceki canavar çizimlerimden biraz daha farklılaşmış bir figür yakalamak istedim. Taslak aşaması uzun süren bir çalışmaydı. Ortaya sonraki işlerimde de rol kapabilecek bir karakter çıktı. İllüstrasyondaki kenarlıklar yılbaşını çağrıştırmış olabilir. 🙂 Sorunun bu kısmını yılın sonuna doğru ilerlerken “Herkese mutlu yıllar!” dileme bahanesi olarak değerlendirmek istiyorum.
“Hole” / Canavarz
Desenlerine bakınca dünyan devasa bir dondurmaymış ve ağır ağır eriyormuş hissi veriyor. Zamanla hepsi eriyip bir bütün olabilir mi?
Bülent: Eriyip akan etkiler, illüstrasyonun içine zamanla ilgili bir olasılık yerleştiriyor. Eriyip tekrar mürekkebe dönüşen konturlar ve boya haline dönüşen renkli yüzeylerin bıraktığı etkilerden hoşlanıyorum. Sonunda ortaya çıkan akışkanlığın, illüstrasyona enerjik bir yapı kattığını düşünüyorum.
İllüstrasyon dışında oyuncak tasarımları da yapıyorsun. O tarafta işler nasıl gidiyor?
Bülent: İllüstrasyon ve oyuncak tasarımlarımı biribirinden pek de uzak tutmuyorum. Birbirini besleyip, motive eden iki alan benim için. Hatta tablet ve ekrandan sıkıldığımda malzemeyle uğraşmak kesinlikle iyi geliyor. Oyuncak tasarımlarımı Cactus Studio ismiyle tanıtıyorum ve diğer tasarımlarla birlikte bu isim altında geliştiriyorum. Son dönemde ahşap robot karakterlerden oluşan Roboküp serisini tasarladım ve el yapımı olarak üretimlerine devam ediyorum.
Takip ettiğin sanatçılar kimler? İşlerini beğendiğin takip etmemizi önerebileceğin sanatçılar var mı?
Bülent: Ashley Wood, Cinta Vidal, Tea Wei, Kaws şu anda aklıma gelenler.
Bülent Gültek’i Cactus Studio, Behance, Facebook, Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
Roboküp
Starchild
Migration Dance
“Samurai” / Fall Project
Where is My Soul
White Fighter
Woman with worms
Görsel: Bülent Gültek