Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kibrit Çöpünün Binbir Hali

Kibrit Çöpünün Binbir Hali

Tomohiro Okazaki, kibrit çöplerini adeta canlandırdığı 7 dakikalık stop-motion animasyonunda çeşitli oyunlarla çarpıcı sahneler sunuyor.

Stop-motion evreni kimi zaman göze sadece hoş gelen, görsel yönü kuvvetli işlerle bazen de beklenmedik hikayelerle izleyiciye sürükleyici bir deneyim sunuyor. Kare kare işlenen her saniyenin arkasında büyük bir emek yatıyor. Projelerde kullanılan malzemeler ve işlenen hikayeler stop-motion animasyonları farklı bir noktaya taşıyabiliyor.

Catherine Prowse’un Nobody is Normal filmi, Elly Stern’in Waste Away adlı kısa animasyonu, Siqi Song tarafından yaratılan Sister isimli kısa film güçlü bir hikayeye sahip stop-motion filmlerin en güzel örneklerinden. Andrea Love’un keçe kullanarak canlandırdığı kahvaltı ve limonata hazırlama videoları, Aghil Hosseinian’ın küçük metal parçalardan yarattığı hayvanlar, Alexander Unger’in kilden ortaya çıkardığı çalışmalar ise stop-motion tekniğinde farklı malzemeler kullanarak ne denli değişik sonuçlar alınabileceğini gösteriyor.

Kıvrılan, dönüşen ve evrilen kibritler

Stop-motion tekniğinin çarpıcılığını ve büyüsünü kullanan Tokyo merkezli tasarımcı Tomohiro Okazaki kibrit çöplerine adeta can vererek yaratıcılığa yeni bir boyut katıyor. Kirbit çöplerini ustaca manipüle eden Okazaki, kibritleri bazen ipliğe, bazen fışkıran bir boyaya bazen de bir kâğıda dönüştürüyor. Bu dönüşüm süresince ise ustaca kullandığı elleriyle görsel bir hikâye oluşturuyor.

Okazaki, akla gelebilecek her türlü deseni ve şekli bu 7 dakikalık stop-motion videoda karşımıza çıkarıyor. Üstelik bu 7 dakikalık videoyu 60 FPS (saniyede 60 kare) değerinde çekiyor. Görüntüler o kadar akışkan, ortaya çıkan şekiller o kadar büyüleyici ki işin içinde CGI benzeri bir teknolojik desteğin olup olmadığı kuşkusuna düşmemek elde değil. Ancak Tomohiro Okazaki bir çırpıda izleyip bitirdiğimiz bu videoyu hazırlamak için 6 ay boyunca çalışıyor ve süreci sosyal medya hesaplarından adım adım paylaşıyor.

Giderek karmaşık hale gelen hikâyede bükülen, uzayan, genişleyen ve yeni şekillere evirlen kibritler, kendi hikayesinin içinde yolculuğa çıkıyor. Tomohiro Okazaki yaratıcılığıyla şekillenen çalışmalara sanatçının Instagram, Twitter ve YouTube hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Görsel: YouTube