Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
KFC’nin 5G Teknolojili Otonom Yemek Araçları

KFC’nin 5G Teknolojili Otonom Yemek Araçları

KFC, Çin’de başlattığı yeni hizmetle, müşterilerinin insan etkileşimi olmadan otonom araçlar üzerinden sipariş vermesine imkan tanıyor.

Altyapıda 5G teknolojisine geçiş başladıkça bir zamanlar uygulanması imkânsız gibi gözüken çözümler hayatın içine adapte oluyor. Pazara yapılan yatırımlar her yıl artıyor. Bunun sonucunda farklı alanlarda akla gelmeyecek yeni uygulamalar gösteriliyor. T-Mobile’ın 5G teknolojisini kullanarak uzaktan dövme yapım sürecini eş zamanlı olarak ilk defa gerçekleştirmesi veya Turkcell’in Uluslararası Engelliler Günü kapsamında hazırladığı #EngelTanımayanlar sosyal sorumluluk kampanyası 5G teknolojisinin sağladığı düşük gecikme süresinin ne gibi faydalar sağlayabileceğini gösteriyordu.

KFC’nin sürücüsüz minik araçları şehirde

COVID-19 pandemisi ile birlikte hayatımıza giren sosyal mesafe kuralları nedeniyle insanlar mümkün olduğunca temassız ödeme yöntemleri ve teslimatı tercih etmeye başladı. Bu uygulama çeşidini otonom araçlarıyla birleştiren KFC, 5G teknolojisini “food trucks” adını verdiği minik yemek araçlarında kullanıyor.

Otonom araçlar sunan Pekin merkezli girişim Neolix ürünü olan KFC mini dağıtım araçları, Çin’in en yüksek nüfuslu şehri Şanghay’da müşterilerin hizmetine sunuldu. Shanghaineko isimli Twitter kullanıcısı bir metro istasyonu önünde KFC’nin otonom araçlarının fotoğrafını çekti. Tek bir pil süresi boyunca 100 kilometre yapabilen bu araçlar 50 km/s hıza sahip.

Araç üzerindeki ekrandan sipariş ve QR kod ile ödeme

Müşteriler KFC’nin otonom aracı üzerinde bulunan ekrandan sipariş veriyor. QR kodu ile ödemesini gerçekleştikten sonra yemek teslim alınıyor. Tüm bu sürecin insan etkileşimi olmadan gerçekleşmesi COVID-19 ile mücadelede avantaj sunuyor. Ancak yine de ürünü teslim alırken dolabın kapağını açıp kapatmak gerekiyor. Her insanın burayı kullandığı düşünüldüğünde elleri temizlemekte fayda olacaktır.

kfc

Pandemi süreci küresel ölçekte farklı alanlardaki pek çok işin otomatikleşmesine ön ayak oluyor. Devriye gezen minik yemek araçları da bir nevi KFC şubesi gibi çalışıyor. Hareket halinde bulunması gün içerisinde daha çok müşteriye ulaşmasına imkan tanıyor. Pizza Hut da önümüzdeki birkaç ay içerisinde Neolix otonom araçları ile benzer bir sisteme giriş yapacak. Neolix’in otonom araçları daha önceleri Tayland’daki hastanelere temassız bir şekilde tıbbi malzeme teslimatı gerçekleştiriyordu.

Görsel: Twitter, Soyacincau