Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Amazon’un Satın Aldığı Zoox’un Otonom Elektrikli Aracı

Amazon’un Satın Aldığı Zoox’un Otonom Elektrikli Aracı

Amazon’un satın aldığı Zoox, uzun çalışmalarının ürünü olan yüksek pil kapasiteli otonom aracını tanıttı.

2014 yılında kurulan otonom araç şirketi Zoox, geçtiğimiz haziran ayında Amazon tarafından satın alınmıştı. Aradan geçen altı aylık süreç boyunca çalışmalarına ve prototipleştirme süreçlerine devam eden Zoox, otomobil tarzı bir otonom araç ortaya çıkardı. Zoox’un robotaksisi görünüş itibariyle Toyota’nın CES 2018’de tanıttığı e-Palette aracına, Continental’in CUbE isimli otonom aracına, Robomart’a ve KFC’nin 5G teknoloji sürücüsüz yemek araçlarına benziyor. Ancak özellikleriyle bu araçların önüne geçiyor.

Zoox, Amazon’un ulaşım sektöründeki kitlesel girişiminin bir parçası

Otomobil tarzı otonom araç dört kişilik oturma kapasiteli. Koltuklar geleneksel düzenden farklı olarak karşılıklı konumlandırılmış. Dört teker üzerinden yönlendirme sunan araç iki yönlü sürüş becerisinin yanı sıra dar alanlarda da manevra yapabiliyor. Bu sayede geri gitmeye gerek kalmadan yön değiştirebiliyor veya keskin dönüşleri ekstra manevra olmadan gerçekleştirebiliyor. Zoox bu özelliği sunmak ve aracını diğer otonom araçlardan ayırmak için son birkaç yılda iki yönlü sürüş becerisi üzerinde çalıştı.

Kameralar ve LIDAR sensörlerle desteklenen güvenlik önlemleri

Zoox sürüşte olduğu kadar güvenlikte de aracını son teknoloji ile donatıyor. Geleneksel otomobillerde bulunmayan 100’den fazla güvenlik yeniliği bulunuyor. Robotaksi üzerinde yer alan kameralar ve LIDAR sensörler sayesinde aracın etrafında geniş bir görüş alanı sağlanıyor. Aracın dört köşesinin tamamında 270 derecelik bir alan bu şekilde gözlemlenebiliyor ve bu sayede kör noktalar ortadan kaldırılıyor. Zoox, sensör takımının aracın 150 metreye kadar olan nesneleri görmesine imkan tanıdığını söylüyor. Bu sayede yolda olan bisikletli sürücüler, yayalar ve diğer araçlar sürekli takip edilebiliyor.

Tek pil süresince 16 saat sürüş

Aracın güçlü pili öne çıkan bir diğer özellik. Robotaksi, günümüzde elektrikli araçların en büyüklerinden biri olan 133 kilovat saatlik pil ile destekleniyor. Bu sayede 16 saate kadar kesintisiz sürüş sunuyor.

Zoox CEO’su Aicha Evans, şirket tarihinde heyecan verici bir noktada olduklarını söylerken şehirler için üstün hizmet odaklı bir mobilite sağlamak amacıyla hareket ettiklerini bildiriyor. Özellikle karbon emisyonları ve trafik kazaları ile ilgili endişe verici istatistikleri gördükçe kişileri bir noktadan diğerine ulaştırmayı sağlayan, sürdürülebilir ve güvenli bir çözüm oluşturmanın her zamankinden daha önemli olduğunu vurguluyor. Zoox’un robotaksinin ne zaman faaliyete geçeceği henüz açıklanmadı ancak bugünlerde Las Vegas, San Francisco ve Foster City’de test sürüşleri gerçekleştiriliyor.

Görsel: Zoox