Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendin Yap Braille Baskı Kiti: Vrailler

Kendin Yap Braille Baskı Kiti: Vrailler

Cep boyutunda baskı kiti Vrailler, Braille kullanımını yaygınlaştırarak görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Tasarım endüstrisi, ürünlerin ve hizmetlerin engelliler ve yaşlılar dahil olmak üzere herkes tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir olduğu erişilebilirlik konusunu gitgide daha sık gündemine alır oldu. Ford görme engelliler için otomobil camındaki manzarayı hissettiren teknolojiyi geliştirerek, Sturbucks işaret diliyle sipariş almaya başlayarak, Microsoft Xbox Adaptive Controller’ın ambalajını engelli bireyler için yeniden tasarlayarak bu konudaki sorumluluklarını gösterdi yakın zamanda. Söz konusu görme engeli olunca, Kosuke Takahashi’nin görenler ve görme engelliler için tasarladığı ortak yazı biçimi Braille Neue de çok önemli bir adımdı. Bu alandaki heyecan verici yeniliklere, Braille kullanımının yaygınlaşmasını hedefleyen Vrailler ile bir yenisi daha eklendi.

Cep boyutunda Braille baskı kiti

Görme engeli bireyler ne yazık ki günümüzde hala bilgiye erişim konusunda sıkıntı yaşıyor. Bunun nedeni de Braille yazıcıların çok özel makineler olması ve maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle Braille kullanımının yeteri kadar yaygınlaşamaması. İşte Vrailler bu noktada çözüm sunuyor, kullanımı uzmanlık gerektiren bu pahalı cihazlara alternatif oluyor. Vrailler’ın kullanımı kolay olduğu gibi cebinize sığacak kadar küçük. Daha da önemlisi ekonomik. Kickstarter kampanyası devam ediyor ve şu anda erken siparişle 35 dolara edinmek mümkün.

Vrailler ile elektrik kaynağı ya da pil olmadan baskı

Vrailler ikisi delikli levha olmak üzere 3 levhadan ve ayrıca çentik oluşturmak için taban levhaları içine yerleştirilen bir iğne setinden oluşuyor. Öncelikle iğneleri yazılacak yazıya göre yerleştiriyorsunuz. Ardından üst levhayı yerleştirip kaydırdığınızda çentikler şeffaf filme aktarılıyor ve Braille çıktı almış oluyorsunuz. Kabartma yazılar, şeffaf film üzerine basıldığından, yapıştırıldıkları yerlerdeki kabartmasız yazıların üzerini de kapatmıyor. Bu yöntemle ürün etiketlerini, kartvizitleri ve daha aklınıza gelebilecek pek çok şeyi Braille olarak tercüme etmeniz mümkün. Levhaları ayarladıktan sonra aynı yazı için birden fazla baskı yapabilirsiniz. Üstelik Vrailler herhangi bir elektrik kaynağı veya pil kullanmanızı gerektirmiyor.

Vrailler; İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Çince, Japonca ve Korece alfabesiyle Braille metinleri basmak için kullanılabildiğinden çok geniş bir ölçekte erişilebilirlik sağlıyor. Her yere taşınması ve herkes tarafından kullanılabilecek kadar pratik olması da büyük bir avantaj. Ayrıca kullanım kılavuzu ile birlikte geliyor.

Görsel: Kickstarter