Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelliler için Otomobil Camındaki Manzarayı Hissettiren Teknoloji

Görme Engelliler için Otomobil Camındaki Manzarayı Hissettiren Teknoloji

Ford İtalya, görme engelli bireyler için dışarıdaki manzaraları titreşimlere dönüştüren "Feel the View" adını verdiği bir teknoloji geliştirdi.

Teknoloji en çok sağlıkla ilgili veya engelli bireylerin yaşamını iyileştiren çözümler ürettiğinde anlamlı hale geliyor. Birilerinin bu teknolojiye yatırım yapması ve geliştirmesi de önemli elbette. Ford İtalya, görme engellilerin seyir halindeyken yaşadığı deneyimi iyileştirmek için “Feel the View” adlı deneysel bir teknoloji geliştirdi. Fell the View, işitme engelli insanların müziği hissedebilmesini sağlayan giysi Sound Shirt‘ü anımsatır şekilde titreşimlerle çalışıyor. Görüntüleri titreşim olarak tercüme ediyor ve böylece dışarıdaki manzarayı görme engelli bireyin parmaklarının ucuna getiriyor.

Görme engelli yolcular için akıllı pencere

Ford İtalya, Feel the View için görme engellilere yönelik cihazlar geliştiren Aedo adlı girişimle iş birliği yapmış. Cihaz, dışarıdaki görüntülerin fotoğrafını çekerek çalışıyor. Bu fotoğrafı daha sonra yüksek kontrastlı gri tonlamalı bir görüntüye dönüştürüyor. 225 farklı yoğunluk seviyesiyle grinin her bir tonu, görme engelli yolcunun dokunarak dışarıda ne olduğunu hissetmesini sağlayan benzersiz titreşimler veriyor. Ayrıca, ayrıntılı manzara açıklamaları sağlayan bir ses asistanı da bulunuyor ki bu da aracın ses sistemine bağlanabiliyor. Sistem Ford Europe blogunda, görme engelliler için akıllı pencere olarak tanımlanmış.

Ford Europe’un blogunda paylaşılan açıklamalarda Ford İtalya’nın sözcüsü Marco Alù Saffi’nin şu sözlerine de yer verilmiş: “İnsanların yaşamlarını daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz ve bu, görme engelli yolcuların sürüşün harika bir yönünü deneyimlemelerine yardımcı olmak için bir fırsat. Basit bir konsepte karşın ileri bir teknoloji söz konusu ki bu teknoloji sıradan yolculukları gerçekten unutulmaz olanlara dönüştürebilir.”.

Görme Engelliler İçin Otomobil Camındaki Titreşimlerle Dışarıyı Gösteren Teknoloji

Görsel: Ford Europe Blog