Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Braille Düzeltme Aracı

Braille Düzeltme Aracı

Zhejiang Teknoloji Üniversitesi öğrencileri tarafından yaratılan ödüllü tasarım Finger-tape, Braille evrenine pratiklik katıyor.

Son yıllarda Braille konusunda çok dikkat çekici yenilikler oluyor. Görenler ve görme engelliler için ortak bir yazı biçimi olan Braille Neue bunların içinde en çarpıcı olanlardandı. Kendin yap Braille baskı kiti Vrailler, Braille emojiler, braille saat, braille UNO kartları, Braille porno ve Braille hamburger gibi örnekler de görme engelli olmayanların dahi ilgisini çekecek türdendi. Bu defa da Finger-tape var karşımızda.

Finger-tape, Braille pazarındaki önemli bir eksiği gideriyor

Finger-tape, ele giyilen bir mekanizma. Adından da anlayacağınız gibi bir tür düzeltme şeridi/bandı. Çoğu tasarımcının çözüm bulmayı aklına bile getirmediği bir sorunu ele alması gerçekten onu örnek bir iş kılıyor. Braille baskı yapmak da bu şekilde basılmış yayınları bulmak da sıradan baskıya göre çok daha zor. Braille yazım hatalarını düzeltmek daha da zorlu bir iş. Tüm bunların farkında olan Zhejiang Teknoloji Üniversitesi (Çin), endüstriyel tasarım öğrencileri Tian-Yi Chen, Chao-Jie Hu, Yi-Xuan Li ve Xue-Nan Zheng Braille evrenine kolaylık ve pratiklik katmayı hedeflemiş.

Finger-tape, basılı metinlerde kullanılan düzeltme şeritlerine benzer şekilde kullanılıyor. Doğru karakteri yanlış karakterin üzerine yerleştirip baskıdaki hatayı düzeltmeyi sağlıyor. Ayrıca metindeki fiziksel hasarı da giderebiliyor. Basit, sezgisel ve tamamen analog bir cihaz olarak tasarlanmış.

Braille Düzeltme Aracı Finger-tape

Düzeltme şeritlerinin tüm cümleleri veya paragrafları değil de yalnızca küçük hataları düzeltmek için yapıldığını biliyoruz. Aynı şekilde Finger-tape de basit, düzeltilmesi kolay hatalar üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış.

Ekip bu projeyle Altın Pin Tasarım Ödülü almış. Ayrıca Amerika Endüstriyel Tasarımcılar Derneği (IDSA / The Industrial Designers Society of America) tarafından da öğrenci tasarımları kategorisinde bronz ödüle layık görülmüşler. Dernek sayfasında tasarımla ilgili şu bilgilere yer verilmiş: “Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı dünya vizyonu raporuna göre, dünya genelinde görme engelli veya kör olan insan sayısı 2,2 milyara ulaştı. Braille yazının özellikleri, Braille yazımındaki hataları düzeltmeyi zor kılıyor. Braille düzeltme ürünleri pazarı da eksikliklerle dolu. Finger-tape bu boşluğu dolduruyor. Aracın semantiğinde, insanların işlevini net bir şekilde anlamalarını sağlamak için düzeltme şeritlerinden ilham alınmıştır.”

Aracın kullanımı kolay gibi görünüyor. İçine önceden yerleştirilmiş bir Braille şerit rulosu ile birlikte geliyor. Hatayı bulduktan sonra, doğru yazımı yeni şeritle birlikte üzerine basmak için nokta zımbasını kullanmak yeterli. Doğru hizalama için sağ işaret parmağınızı hatanın üzerine koymanız gerekiyor. Doğru karakteri bastıktan sonra şeridin otomatik olarak kesilmesi için cihazın üstündeki düğmeye basmanız gerekiyor.

Braille Düzeltme Aracı Finger-tape Braille Düzeltme Aracı Finger-tape

Görsel: Golden Pin Awards