Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hareket Zorluğu Yaşayanlar İçin Yapay Zekalı Biyonik Giysi

Hareket Zorluğu Yaşayanlar İçin Yapay Zekalı Biyonik Giysi

"Neural Sleeve" Yves Béhar'ın tasarımı ve CIONIC’in yapay zeka destekli teknolojisiyle hayat bulan bir giyilebilir teknoloji ürünü.

Biyonik giyim markası CIONIC’in, hareket teknolojisini kapsayıcı tasarımla hassas bir şekilde harmanla Neural Sleeve giyilebilir teknoloji dünyasında oldukça ses getirdi. CIONIC tasarımda, Yves Béhar ve onun stüdyosu fuseproject ile iş birliği yapmış. FDA onaylı biyonik bacak; skleroz, felç, serebral palsi gibi hareket kısıtlaması yaratan rahatsızlıkları yaşayanlar için bağımsızlık vadediyor. Bunu yapabilmesinde de yapay zeka büyük rol oynuyor.

Neural Sleeve’i geliştiren uzmanlar insan-makine arayüzünün sınırlarını zorladı

Neural Sleeve, “adım adım, doğru zamanda bacağın dört ana kas grubuna Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonu sağlayan, algılama, analiz etme ve büyütme yeteneğine sahip ilk biyonik giysi” olarak tanıtılıyor. CIONIC’in kurucusu ve CEO’su Jeremiah Robison, bu iddialı projeye ilk olarak kızına serebral palsi teşhisi konulduğunda başlamış. Bunun ardından hareket kabiliyeti kısıtlı olan yüz milyonlarca insanın bağımsız yaşamasına yardımcı olmak için kolları sıvamış.

Yves Béhar ve CIONIC, kullanıcı deneyimine öncelik vermiş. Günlük giyime uygun, takılması ve çıkarılması kolay, tıbbi bir üründen ziyade spor bir ürün havasında olan bir tasarım hedeflemişler. Nefes alabilen bir dokuya sahip olan Neural Sleeve, birden fazla renk ve boyutta sunulan hafif bir tasarım. Kullanıcıda atletik bir tayt giymiş hissi yaratıyor. CIONIC uygulamasıyla bir kez eşleştirildiğinde, kullanıcı kendi mobilite yolculuğunun kontrolünü eline alıyor. Ürün “Bacak hareketini ve daha yumuşak yürüyüşü desteklemek için elektrotlar aracılığıyla yapay zeka ve fonksiyonel elektrik stimülasyonu kullanan Sınıf II tıbbi giyilebilir cihaz” şeklinde tanımlanıyor.

Kullanıcının yaşadığı duygusal yükleri de ortadan kaldırıyor

Béhar tasarım hakkında şu açıklamaları yapmış: “Ürünün kullanıcılar için yalnızca fiziksel olarak önemli bir iyileştirme işlevine sahip olması değil, aynı zamanda mobilite farkının getirdiği bazı duygusal yükleri de ortadan kaldırması bizim için önemliydi. Bu, potansiyel kullanıcılarla birlikte bir ürün oluşturmamız, böylece onların ihtiyaçlarını anlayıp mümkün olan en iyi çözümü belirlememiz gerektiği anlamına geliyordu. İyi tasarım, teknolojiyi insancıllaştırmaya ve yaşamı değiştiren çözümler sunmaya hizmet eder.”

CIONIC Kurucusu ve CEO’su Jeremiah Robison ise şunları söylemiş: Uzman ekibimiz yazılımdan yumuşak ürünlere kadar, insan-makine arayüzünün sınırlarını zorladı. Sonuç olarak, yalnızca tek bir çözüm değil, herkes için insan hareketini analiz edebilen, tahmin edebilen ve artırabilen biyonik giysiler için bir platform yaratıyoruz.

Testlere katılan kullanıcıların çoğunun ağrıları azalmış, depresyon ve anksiyete yaşayanların sayısında büyük düşüş olmuş

CIONIC, Neural Sleeve’in mobilite üzerindeki etkisini analiz edebilmek için evde kullanılabilirlik denemeleri de yürütüyor. Bu deneylere katılan kullanıcıların çoğu yalnızca hareket kabiliyetinin arttığını bildirmekle kalmamış, aynı zamanda orta ila şiddetli ağrı yaşayan kullanıcıların sayısı %60 oranında azalmış. Yine orta ila şiddetli düzeyde anksiyete veya depresyon yaşayan kullanıcıların sayısı %75 oranında azalmış.

OhioHealth MS Merkezi’nde Nöroimmünoloji ve Multipl Skleroz Sistem Şefi olan Dr. Jacqueline Nicholas cihaza oldukça olumlu yaklaşan isimlerden. Çünkü testlere katılan iki MS hastası, cihazı kendi ihtiyaçlarına göre programladıktan sonra on yıl içinde olduğundan daha iyi yürümeye başlamış. Kendisi şu açıklamayı yapmış: ‘Bu, bacağın kilit kas gruplarına hitap eden ilk kapsamlı sistem, yani sürekli kullanımla hareketliliği ve işlevi geliştirme potansiyeline sahip. Şimdiye kadar gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor.’

MS ile yaşayan ve evde kullanılabilirlik denemelerine katılan Beverly Chaidez ise Neural Sleeve ile ilgili deneyimini şöyle anlatmış: “Evde kullanılabilirlik denemesine başladığımda bir seferde yalnızca beş ila 10 dakika yürüyebiliyordum ve ben ev dışında hareket edebilmek için tekerlekli sandalye kullanan biriyim. Artık bir seferde 40 ila 50 dakika yürüyebiliyorum ve tekerlekli sandalyemi bir ayı aşkın süredir kullanmıyorum. Kaybettiğim birçok şeyi geri kazanabileceğim konusunda umutlu ve iyimser hissediyorum.”

CIONIC 2023’ün başlarında teslimat yapmak üzere ön siparişleri kabul etmeye başlamış.

Neural Sleeve ilginizi çektiyse şu dış iskelet haberlerine de göz atmak isteyebilirsiniz.

Neural Sleeve

Görsel: fuseproject