Bir kara deliğin nasıl doğduğunu hiç merak ettiniz mi? Renee Zhan O Black Hole! isimli animasyon filminde, bu soruyu inanılmaz bir hayal gücüyle yanıtlıyor. Sanatçı evrenimizin en gizemli varlıklarından biri olan kara deliklerin kökenini kil, boya ve müziği harmanlayarak epik bir yaklaşımla tasvir ediyor.
Filmin başkarakteri Havva’yı anımsatan genç bir kadın. Bu kadın, zamanın geçmesine dayanamıyor ve sevdiği herkesi ve her şeyi sonsuza kadar yanında tutmak istiyor. Bu istek onu bir gün büyük bir karar vermeye itiyor. Bu kararla birlikte, etrafını saran güzelliği sonsuza dek korumak için, sevdiği her şeyi yutmaya başlıyor. Ve böylece bir kara deliğe dönüşüyor.
Her şeyi sonsuz kılmak isteyen bir karakter
Açılış sahnesinde genç kadını çiçeklerin arasında dans ederken görüyoruz. Çiçeklerin solmasından korkan kadın, “sonsuza kadar benimle kal” diyerek ilk yutma eylemini gerçekleştiriyor. Bunun ardından çevresindeki insanları, ağaçları, denizi, bulutları, mevsimleri ve hatta gezegenleri de içine çekerken izliyoruz onu. Ardından kara deliğin içinde “Singularity” (tekillik) olarak uyanan bir başka karaktere odaklanıyor film. Ben bu karakteri, kara deliğin kendi içinde bir başka kendi olarak uyanması şeklinde yorumladım. Kara delik tarafından yaratılan bir varlık ya da kara deliğin bilge tarafı olarak da yorumlanabilir. Bu tekillik kavramı, kara delikler ve yapay zeka hakkındaki bilimsel metinleri aşina olanlar tarafından bilinen bir kavram.
O Black Hole!; zaman, geçicilik ve bağlılık hakkında çağdaş bir masal
Singularity, kara deliğin içinde dolaşırken kara deliğin yuttuğu her şeyin ve herkesin mutsuz olduğunu görüyor. Yutulan şeyler ve insanlar, yukarı çıkması ve kara delikle yüzleşmesi için Sigularity’yi ikna etmeye çalışıyor. Görevi, kara deliğe “veda etmeyi öğretmek”. Bu noktadan itibaren Singularity kara deliğin içinde bir yolculuğa başlıyor. Kara delikle yüzleşene dek bu yolculuk devam ediyor. En sonunda da kara deliği, her şeyi özgürlüğüne kavuşturmaya ikna etmeye çalışıyor. Singularity’nin bu yolculuğu çok yoğun bir şekilde metaforlarla dolu. İzlerken ve üzerine kafa yorarken çok keyif alacağınız görsel ve işitsel bir şölen gibi.
O Black Hole!, bir varlığın sevdiği şeye çok sıkı bir şekilde bağlanmasıyla ilgili bir masal aslında. Geçici olanı takdir etmek ve ölümün kaçınılmazlığını kabul etmek hakkında birçok söz söylüyor. Renee Zhan kendisiyle yapılan röportajda kara deliğin saat yönünün tersine daireler çizerek dans ettiğine dikkat çekmiş. Çünkü o, zamana karşı bir karakter. Ve en sonunda Singularity kara deliğin içinde hapsolan varlıkları kurtardığında, evren doğal döngüsüne kavuşuyor. Bunun ardından da herkes tekrar saat yönünde dans etmeye başlıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
O Black Hole! hem hikayesiyle hem de görsel özgünlüğüyle çok dikkat çekmiş. Filmde hem 2B hem de 3B animasyon teknikleri birlikte kullanılmış. Zamanın normal aktığı kara deliğin dışı, 2B olarak işlenmiş. Bu kısımlarda kurşun kalem, karakalem, sulu boya ve yağlı boya kullanılmış. Kara deliğin içindeki sonsuz kılınan şeyler ise 3 boyutlu. 16 dakika süren film, Vimeo’da 1 ay önce paylaşılmış ve Staff Pick seçilerek öne çıkarılmış. Ayrıca çok sayıda festivalden de başarıyla dönmüş.
Görsel: Vimeo