Bir şeylerin bir şeylere uyarlandığı dönemlerdeyiz. Çizerler doğadan, insandan değil, ilham alabilecekleri her doneden ilham alıyorlar. Kimisi sanattan ilham alıp fontları yeniden yorumluyor, kimisi filmleri uçuş dünyasından ögelerle anlatıyor, kimisi filmleri mercek altına yatırıyor. Amaory B Portorreal isimli çizer de Kanye West albümlerini ev olarak resmediyor.
Kanye West’in diskografisi, bu seride tasarımcı Amaory B Portorreal tarafından mimari illüstrasyon serisi olarak tasvir edilmiş. Portorreal, rapçinin Mayıs 2018’de Yeezy Home girişimini açıklamasından sonra Kanye’nin albümlerinin her birini ev olarak görselleştirmeye karar verip projeye başlamış. Kanye’nin markası olan Yeezy’nin modadan sonraki bir diğer atılımı olan bu mimari projenin sosyal konut olması bekleniyor. Bu yüzden de Portorreal şarkıların müzikal ve grafik tarzının konut olarak nasıl temsil edilebileceğini hayal etmekten kaçınmamış.
Her Albüme Bir Ev
Portorreal, Kanye West’in hip-hop albümlerinin müzikal ve estetik çeşitliliğini referans ve ilham kaynağı olarak kullanıyor. Yarattığı her evin güzellik ve düşük gelirli konutları birleştirmesini illüstrasyon serisinde amaçlıyor. Ortaya çıkan sonuçsa dikdörtgen bir bloğa göre ayarlanmış ve ilgili albüme eşlik eden çizgi bütünlüğü koruyan bir dizi izometrik mimari çizimler olmuş.
Kronolojik olarak çalışan çizer, Kanye’nin ün kazandığı 2004 tarihli The College Dropout albümüyle serisine başlıyor. Bu albümden esinlenen ev Chicago’da rapçilerin büyüdüğü en fakir semtlerden birinde bulunuyor. Tek katlı, eğimli çatı evi, albüm kapağındaki ayı maskot logosuna uymak için kırmızı renkte tasvir edilmiş. Late Registration‘da da Kanye’nin bu albümdeki ruhuyla uyum sağlaması adına da aşırı materyalist ve kurumsal önyargılar gibi albümünde kullandığı temalara sadık kalmış. Sanatçı ayrıca bu evin çiziminde Chicago’dan etkilenmiş.
2007’de yayınlanan Graduation albümünün kapak tasarımı Takashi Murakami’ye aitti. Murakami bu albümde pastel renkler kullanmıştı ve kemerli bir kapı yapısı dikkat çekiyordu. Portorreal, Murakami’nin kapak tasarımı üzerine yarattığı estetiğin, Japon Bubble evlerinin görüntüsünü hatırlatan yuvarlak şekillere ve desenlere dayandığını düşünerek ev tasarımını da bunun üzerine kurguluyor.
2008’de yayınlanan 808’s and Heartbreaks albümününse kayıp ve yabancılaşma temalarını ve minimalist ses paletini, modernist görünümlü bir rezidansa dönüştürüyor. Bir duvar boyunca seri olan ince pencereler CD omurgası boyunca bulunan soluk renklerle eşleştiriliyor ve giriş alanı yapıtın kalbini taklit ediyor. Çizer bu albümün kayıp ve hüzün temalarının soğuk betonla uyumlu olduğunu düşünüyor.
Notalardan Yükselen Evler
Kanye West’in beşinci albümü olan My Beautiful Dark Twisted Fantasy ise gotik bir etki doğuruyor çizerde. Kanyenin kendini gözlerden uzaklaştırmasından da ilham alan Portorreal, gotik bir stile dayanarak, silindirik bir kulenin üzerine küçük bir yapı yerleştiriyor. Asma köprüyle de gökyüzünde bir kale yaratıyor. Albümün zengin bir üretim kalitesine övünerek fazlalık, tüketim kültürü ve Amerikan Rüyası temalarıyla uğraştığını düşünen Portorreal, bunu çizgileriyle göğe yükseltiyor.
Altın desenli, Jay-Z’yle birlikte 2011’de yayınladığı Watch the Throne’un kapağında ise moda tasarımcısı Riccardo Tisci’nin dokuşunu var. Portorreal’de çizdiği mimari yapıda düz ve siyah bir çatının yanında altın bir bloğu yükseltiyor. Benzer şekilde, Virgil Abloh ve Joe Perez’in derleme albümü G.O.O.D Music Cruel Summer için hazırladığı evde de heykelden bir kadın yan duvarda beliriyor. Bu katmanlı beyaz binanın dış mekan alanları, gölgelenmesi için çıkıntılar ve pergoladan oluşuyor. Portorreal bu evi yaratırken çağdaş mimariden faydalanarak yazlık bir villa oluşturuyor.
Ve Yeezus. 2013’te çıkan bu albüm Kanye’nin altıncı albümüydü ve o yaz büyük bir etki yaratmıştı. Portorreal de bu albümde usta tasarımcı Dieter Rams’tan ilham alıyor ve onun basitlik ilkesine sadık kalıyor. Bu yüzden de bu albümü şeffaf bir ev olarak resmediyor. Sarmal bir merdivenle birbirine bağlanan iki katlı konut, davayı süsleyen etiketi uyandırmak için kırmızı bir giriş sundurmasına (portiko) sahip.
Her Albümden Doğan Düşük Bütçeli Evler
2017’ye geldiğimizde Kanye’nin Life of Pablo albümü bizlerle oluyor. Kanye bu albümünü kendi içinde gelişen bir şekilde sunuyor sevenlerine. Albüm giderek gelişiyor ve yenileniyor, bazen şarkılar değişiyor, bazen de yeni şarkılar ekleniyor. Kanye bu albümünde korodan faydalanıyor ve sample’ları geri dönen, düzgün tekrarlanan yapılarda kullanıyor. Bu geri dönüş fikrine atıfta bulunan ev de diğeri üzerine dik olarak yerleştirilmiş ve bir diğerine yığılmış bir çift nakliye konteynerinden oluşuyor. Kişisel olarak bir not düşeceğim ama burada, ben bu evi yaparken bitmeyen bir yapıda ve eklektik mimariye atıfta bulunacak şekilde düşünebileceğimize inanıyorum.
Geldik son albümüne Kanye’nin. Ye bu sene kapattığı Twitter hesabını yeniden açtı ve bir anda sevenlerine sadece kendi albümünü değil birçok albümü müjdeledi. Pusha-T, Nas, Teyana Taylor’ın albümlerinin ve Kid Cudi ile kurduğu Kids See Ghost isimli grubun çıkış, kendisinin de sekizinci albümünün yapımcılığını üstlendiğini açıklayan twitleriyle Kanye West bir anda dünya gündemine düştü. Tabii sadece bu twitleriyle değildi ilgi çekmesi. Bunun dışında yayınladığı teklikler, “kölelik bir seçimdir” açıklamaları onu bir anda herkesin konuştuğu biri yaptı yine. Ve tabii kendi albümü, 7 şarkıdan oluşan kısa albümü Ye‘nin lansmanından öncesine ve sonrasına her adımı olaydı Kanye’nin. Kanye, tartışmalı sosyo-politik görüşlerini yayınlamak için bu albümü Wyoming’deki çiftliğinde 2 haftada çıkardı. Portorreal’da bu nedenle eyaletteki Teton Dağları’nınki gibi kayalara mütevazi bir kabin kurdu. Portorreal, en kısa albümü olmasına rağmen, en öz analizinden biri olduğunu düşünüyor Ye albümünün. Aklı, ailesi ve hayatının nasıl ona can sıkıcı hissettirdiğiyle ilgili oluşu Portorreal’e bu evde çokça ilham vermiş.
Çizim serisinin son ayağındaysa Kanye’nin Kid Cudi’yle birlikte çıkardığı Kids See Ghosts albümü var. Albümün kapağı yine Murakami’ye ait. Bu saykodelik tasarımlı albümün kapağı da ev olunca Japon tarzı bir konut için ilham kaynağı oluyor. Portorreal, bu tasarımında bükülmüş ağaçları kullanıyor ve bunları Japon avlusunun evi için merkez parçası olarak gösteriyor.
Kanye’yi sevmiyor olabilirsiniz, onu deha diyenlere göz deviriyor olabilirsiniz. Ama ne olursa olsun müzikal anlamda bir şekilde konuşulurluk yaratıyor ve bakın, mimarlara, çizerlere bile ilham veriyor.
Görsel: Portorreal