Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cinemicroscopy: Film Afişleri Mercek Altına Yatırılırsa

Cinemicroscopy: Film Afişleri Mercek Altına Yatırılırsa

Grafik tasarımcı Deniz Cem Önduygu'nun emektar mikroskobunun altında film afişleri biyolojiyle yeniden yorumlanıyor ve ortaya harika bir afiş serisi çıkıyor.

Bir şeylere mikroskoptan bakmak fen derslerine ilgisi olmayanların dahi hoşuna gidebilecek bir etkinlik. Büyüteç bile ne kadar eğlendiriyor, bir de mikroskobu düşünün. Mikroskop altında incelenen şeyler adeta bir eğlence parkı gibi. Hücrelerin içerisine girebiliyoruz, tüm detaylarıyla en küçük temel yaşam birimimizi keşfediyoruz. Sanatçıların ve tasarımcıların da oynayabileceği bir araç mikroskop ayrıca. Geçen hafta Yeni Yaratıcılar’da konuğumuz olan grafik tasarımcı Deniz Cem Önduygu mikroskopla film afişlerini yeniden yorumlamış mesela.

İnceyi Gören Afişleri

Deniz Cem Önduygu biyolojiyle ilgilenen bir grafik tasarımcı. Biyolojiyi sevdiğini sadece işlerine bakarak söylemiyorum, kendisinin ayrıca sitesinde de yayınladığı tezi de yine biyolojiyle alakalı bir noktada. Ayrıca yüksek lisans yaparken bir yandan da birkaç lisans biyoloji dersi almış. Cinemicroscopy serisinden evvel de birkaç mikroskop denemesi yapmış tasarımcı. Sarı örümcekle ilgili notlarını alırken, tasarımcı hayvanın sternumu (göğüs kemiği) ile Alien filmindeki facehugger Xenomorph’un arasındaki benzerliği fark ediyor. Ve bu fikri aklına getiriyor, “neden film afişlerini eski emektar mikroskobum altında incelemiyorum” diyor.

Bu seride afişleri mercek altına yatıran tasarımcı, afişleri fotoğraf makinasının lensini mikroskobun merceğine tutarak fotoğraflamış. Fotoğraflarda bazı ufak renk ayarları dışında pek oynama yapmamış. Her afiş için filmle örtüşecek bir doku seçmiş kendine tasarımcı. Sonuçta ise gerçekten keyifle bakılacak afişler yaratmış hakikaten.

Görselleri babasının o küçükken ikinci el pazarından satın aldığı emektar mikroskobuyla çekmiş. Mikroskop Sovyet Rusya markası olan OПTA’ya ait ve modeli de УМ-401П-1 No9206.

Sarı Keseli Örümcek Sternumu vs. Alien


İnsan Kanı (kendisinin) vs. Dawn of the Living Dead


Peluş Oyuncak Ördek Kılı vs. where the Wild Things Are


Küba Purosu Kutusu vs. American Beauty


Sinek vs. The Fly


CD Kenarı vs. The Birds


Bir Gazetedeki Çam İllustrasyonunun Köşesi vs. V for Vendetta

Görsel: Cinemicroscopy
Manşet görseli düzenlenmiştir.