Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Banksy’den Batı Şeria’da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar

Banksy’den Batı Şeria’da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar

Banksy, “dünyanın en kötü oteli” olarak anılan Walled Off Hotel projesi kapsamında, otelin hediyelik eşya mağazasına el yapımı yeni tasarımlar ekledi.

Banksy, İsrail ile Batı Şeria’yı ayıran duvarın yanındaki boş bir binayı Walled Off Hotel adlı distopik bir sanat alanına dönüştürerek geçtiğimiz yıl büyük ses getirdi. “Dünyanın en kötü oteli” olarak duyurulan sanat projesi kapsamında Banksy yeni eserler üretmeye devam ediyor. Örneğin yıl sonunda otelin yakınına ve duvara The Alternativity adlı nefis murallar çizmişti. Geçtiğimiz günlerde ise otelin hediyelik eşya mağazasına tüyler ürpertici yeni tasarımlar ekleyerek dünya gündemine ayna tuttu.

Dünyanın en kötü hediyeleri

Güçlü bir siyasi eleştiri niteliği taşıyan Walled Off Hotel, İsrail’i Filistin yönetimindeki Batı Şeria’dan ayıran duvardan yalnızca beş metre uzaklıkta yer alıyor. Her şey dahil bir vandal tatil yeri” olarak duyurulan otelde, pencereden bakıldığında görülen tek şey bu duvar. Dolayısıyla dünyanın en kötü manzarasına sahip. Odalar, duvar nedeniyle günde yalnızca 25 dakika boyunca güneş alabiliyor. 9 odalı otelin bazı pencereleri İsrail ordusunun gözetleme kulelerine bakıyor. Otelin içi Banksy’nin yanı sıra başka sanatçıların da sanat eserleriyle donatılmış. Otel müthiş bir çağdaş sanat galerisi gibi. Üstelik şehir merkezinde pırıltılı bir caddede değil savaş bölgesinin tam kalbinde. Eh böyle bir otelde dünyanın en kötü hediyelik eşyalarının bulunması da gayet doğal.

Hediyelik eşya mağazası otelin arka tarafında yer alıyor. Yeni hediyeliklerin tamamı özel olarak Banksy tarafından yaratılmış ve elle boyanmış. Otelin önündeki duvarı konu alan eşyalar, insanın tüylerini diken diken eden kompozisyonlardan oluşuyorlar. Turizm endüstrisinin kitch hediyeliklerine benzer bir yaklaşımla hazırlanmışlar. Nasıl ki kapitalizm bütün çirkinlikleri allayıp pullayıp satma güdüsüne sahipse, Banksy de savaş ve sınır duvarı gibi utanç verici ve kanlı bir temayı hediyelik eşya formatında sunuyor. Kompozisyonlarda duvara çizim yapan bir figür de görülüyor. Bu figür eğer Banksy’nin kendisini temsil ediyorsa, sanatçının bu sistemde kendisine de uzaktan baktığını, sorguladığını ve karikatürize ettiğini düşünebiliriz belki de.

Banksy'den Batı Şeria'da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar Banksy'den Batı Şeria'da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar Banksy'den Batı Şeria'da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar Banksy'den Batı Şeria'da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar Banksy'den Batı Şeria'da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar Banksy'den Batı Şeria'da Açtığı Otel İçin Yeni Hediyelik Eşyalar

Görsel: Walled Off Hotel
Manşet görseli düzenlenmiştir.