Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Başkalarının Yaptığı Manzara Resimlerine Canavar Ekleyen Ressam

Başkalarının Yaptığı Manzara Resimlerine Canavar Ekleyen Ressam

Chris McMahon "Involuntary Collaborations" serisi için ünlü olmayan ressamlara ait manzara resimlerini satın alıyor ve kompozisyonlara kendi fırçasıyla birer canavar ekliyor.

Klasik tabloları çeşitli müdahalelerle günümüze uyarlamak sıkça başvurulan bir yaratıcı yaklaşım haline geldi. Karantina döneminde 18. ve 19. yüzyıl resimlerine maske eklenmesi, ünlü tablolara hareket kazandıran Animated Paintings projesi ve eski eserlere dair daha nice güncel yorumu yeri geldikçe sizlerle paylaştık. Peki ya çerçeveci dükkanlarında ya da hobi ürünleri satış galerilerinde bekleyen amatör işi tablolar? Sanatsal değerleri pek yüksek sayılmasa da bu tabloların tümünde ressamın çabasını ve samimiyetini aktaran farklı bir hava olduğu aşikar. Kim bilir belki de onu resimleyen kişi, eğitimli ressamlardan çok daha büyük bir tutku ve hevesle ortaya koydu sanatını. İşte Chris McMahon bu tablolara biraz daha dikkatle bakmamızı sağlayacak Involuntary Collaborations adlı bir seriyle karşımıza çıkıyor.

Involuntary Collaborations

Amatör manzara resimlerine canavarlı dokunuş: Involuntary Collaborations

Chris McMahon Involuntary Collaborations serisinde özellikle Bob Ross tarzı manzara resimlerine müdahale etmeyi tercih ediyor. Bu resimleri de garaj satışlarından, bağış amaçlı satış yapan yerlerden ve ikinci el resim satışı yapan diğer kaynaklardan satın alıyor. Orijinal eserin yapıldığı malzemeye uyumlu olacak şekilde akrilik veya yağlı boya kullanıyor. Ayrıca renk paleti ve fırça izleri açısından da ressamın tarzına uyum sağlamaya çalışıyor. Onun müdahalesiyle canavarlı tablolar haline gelen çalışmalar, onları yapan ressamları memnun eder miydi bilinmez. Ancak ortaya oldukça sevimli ve esprili işler çıktığı gerçek. Üstelik normalde pek de dikkatleri üzerine çekemeyen ve yüksek sanat piyasası tarafından da dışlanan bu manzara resimlerine farklı bir gözle bakmamızı sağlıyor. Tutkuyla yapılan her resmin arkasında ressama dair bir hikaye var aslında. Tarihte Jean Dubuffet’den tutun da Joseph Beuys’a kadar pek çok farklı sanatçı da “herkesin sanatçı olduğuna” ve “kimin sanatçı olduğunu akademilerin belirleyemeceğine” dair söylemleri tekrarlamışlardır.

Ne dersiniz, siz olsanız kendi yaptığınız bir resme böyle bir müdahale yapılması karşısında nasıl hissederdiniz?

Chris McMahon’un çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Involuntary Collaborations Involuntary Collaborations Involuntary Collaborations Involuntary Collaborations

Görsel: Instagram