Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Burka Yasağını Maskeyle Sorgulayan Proje

Burka Yasağını Maskeyle Sorgulayan Proje

Sanat yönetmeni Ersem Erçil, The Legal Burqa ile Hollanda’da kamusal alanlarda yasak olan burkayı ve zorunlu olan maskeyi birleştiriyor.

Hollanda’da kamusal alanda burka, peçe, kar maskesi, motosiklet kaskı gibi yüzü tamamen kapatan giysilerin giyilmesi yasak. Ağustos 2019’da yürürlüğe giren kanuna göre toplu taşımalar ve hastane gibi yerlerde yüzü kapatan kıyafet giyenlere 150 Euro para cezası veriliyor. Yasağın uygulanmaya başlamasının ardından gerçekleştirilen protestolarda ise eylemciler kararın inanç özgürlüğü ihlali olduğunu söylüyor. Hollanda’da olduğu gibi Avrupa’nın başka ülkelerinde de yüzü tamamen kapatmak ve tümüyle örtünmek kısmi olarak yasak ve çeşitli yaptırımları bulunuyor. Sanat yönetmeni Ersem Erçil aynı zamanda mezuniyet projesi olan The Legal Burqa ile bu kanunun politik olup olmadığını sorguluyor.

View this post on Instagram

@thelegalburqa

A post shared by Ersem Erçil (@ersemercil) on

Yasak olan ve zorunlu olan birleşiyor

Pandemiyle birlikte küresel olarak hayatın merkezine yerleşen maskeler günlük kullanımın bir parçası haline geldi. Bilindiği üzere COVID-19 virüsüne karşı korunmak için toplu taşımalarda ve kapalı alanlarda maske takmak gerekiyor. Hollanda’da yaşayan Erçil, maskeleri birleştirerek oluşturduğu burka ile toplu taşımalarda ve kamusal alanlarda yasak olanı aynı zamanda pandemi sürecinde takılması zorunlu olanla harmanlıyor. Toplu taşımalarda yüz maskesi takmak zorunluyken burka/peçe giymenin nasıl yasak olabileceğini sorguluyor.

The Legal Burqa projesiyle oluşturduğu kanuna uygun maskelerden oluşan burkayı adaletin sembolü olan Themis Heykeli’ne (Lady Justice) giydirerek adaletsizliğe vurgu yapıyor. Ersem Erçil, projesiyle birlikte kanunları şekillendiren politikalara dikkat çekiyor.

Erçil, COVID-19’a karşı verilen mücadelenin yanı sıra ırkçılığa karşı da küresel ölçekte yoğun bir mücadele verildiğini düşünüyor. Kanuna göre yüzü tamamen kapatan kıyafetlerin ve aksesuarların giyilmesi yasakken aynı şekilde yüzü kapatan maskelerin zorunlu olmasına vurgu yapıyor. The Legal Burqa hakkında siz neler düşünüyorsunuz?

burka ersem erçil

Görsel: Instagram, Ersem Erçil