Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kameralara ve Yüz Tanıma Sistemlerine Karşı Sizi Koruyan Makyaj ve Giysiler

Kameralara ve Yüz Tanıma Sistemlerine Karşı Sizi Koruyan Makyaj ve Giysiler

Sokağa çıktığımız anda yüzümüze bakan kameralara karşılık dijital olarak görünmez olmamızı sağlayan basit makyaj ve giysiler.

İnternet dünyasında yüz tanıma, veri depolama ve veri anlamlandırma üzerine çalışacan birçok kişi ve kurum var. Bunun tam tersi olarak da kişisel bilgilerin korunması ve bireysel verilerin gizliliği konusunda da çalışmalar yürüten birçok kişi ve kurum var. Göz tanıma sistemini kullanarak ödeme yapabileceğimiz akıllı telefonlar da sürekli paparazzilerden ve fotoğraflanmaktan kaçan magazinel isimler için flaşa karşılık parlayan kıyafetler de tarihin aynı döneminde, günümüzde geliştiriliyor.

Tasarımcı Adam Harvey, bu yılki FutureEverything Festival‘inde yüz tanıma ve askeri alanda ısı ölçen kameralara karşılık geliştirdiği makyaj ve kıyafetlerden bahsetti. Bu teknolojiler dijital olarak görünmez olup kendini bu dünyadan sakınmak isteyenleri göz önüne alarak tasarlanıyor.

Privacy Gift Shop altında satılan ürünler arasında bulunan termal kıyafetler, özellikle termal kamerayla gökyüzünden tespit edilen insanların görünmezliğini amaçlıyor. Askeri alanda kullanılan insansız hava taşıtlarının havadan yapacağı müdahalelerde kameralara görünmemeyi sağlayan tişört, hoodie, türban ve burka modeller bulunuyor. Bunlar ısıtıyı yansıtarak o dünya içinde görünmezliği sağlıyor.

Adam Harvey’in sunduğu bir diğer görünmezlik teknolojisi ise yüz tanıma sistemini bozan yüz makyajları. Çevremizi saran, sokağa adım attığımız anda bizi izlemeye başlayan kapalı devre kamera sistemleri ve internetteki fotoğraflarımızla bizi tanıyan Facebook, FBI veya Microsoft gibi isimlere karşılık tanınmamayı sağlıyor.

Yüz tanıma teknolojisinin temel prensibi dikey eksen üzerindeki simetri olduğu için bunu bozacak hamleler yapıldığı zaman da süreç by-pass ediliyor. CV Dazzle yüz makyajları da yanağa yapıştırılan ve birbirlerinin ters renklerle simetriği olan iki basit aksesuar aslında. Ancak yüz yapısının tüm simetrisini bozduğu için yüz tanıma sistemlerine karşı etkili bir güvenlik arz ediyor.

Görsel; Adam Harvey, Privacy Gift Shop


Manşet görseli düzenlenmiştir.