Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüz Tanıma Sistemlerini Atlatmak İçin Aksesuar: Incognito

Yüz Tanıma Sistemlerini Atlatmak İçin Aksesuar: Incognito

Polonyalı tasarımcı Ewa Nowak, yüz tanıma sistemlerinin aklını karıştırarak takan kişiyi takip etmesini engelleyen Incognito adlı bir aksesuar tasarladı.

Yüz tanıma teknolojisi, kötüye kullanılmaya çok açık ve bu nedenle de etik açıdan çok tartışılan bir teknoloji. İktidarların güvenlik bahanesiyle, şirketlerinse reklam amaçlı olarak insanları gözetlediği bu teknoloji, bireyler açısından büyük hak ihlallerine neden oluyor. Dünya geneline baktığımızda yüz tanıma teknolojisine karşı kişisel verilerin güvenliğini ve gizliliğini koruyan yasaların da hazır olmadığını ya da yasalarda boşluklar olduğunu görüyoruz. Örneğin Brezilya’da metro kapısına yerleştirilen yüz tanıma özellikli ekranların nasıl endişe yarattığına ve sivil protestolara zemin hazırladığına yer vermiştik.

Incognito, DeepFace ile test edildi

Öte yandan teknolojiye hakim olan yaratıcı zihinler, teknolojinin yol açtığı sorunların panzehiri olabilecek çözümler geliştirmek için var gücüyle çalışıyor. Yüz tanıma sistemlerinin aklını karıştıran eşarp HyperFace çok sağlam bir projeydi. Yine kameralara ve yüz tanıma sistemlerine karşı koruyan makyaj ve giysiler de oldukça ilham vericiydi. Polonyalı tasarımcı Ewa Nowak’ın Incognito projesi kapsamında yaptığı tasarım da yüz tanıma teknolojisine direnen çok şık bir metal aksesuar olarak karşımıza çıkıyor.

Kişisel verilerin güvenliği ve gizliliği hakkında dünya genelinde yaşanan krizler Ewa Nowak’ın da bireysel olarak etkilendiği ve endişe duyduğu bir sorun haline gelmiş. Incognito projesi de onun bu kişisel endişelerinden doğmuş. Nowak aksesuarın başarısını, Facebook’un yüz tanıma algoritması DeepFace’i kullanarak test etmiş ve amacına ulaştığını görmüş.

Aşağıdaki Instagram gönderisinde Incognito için yapılan ilk eskiz çalışması görülüyor.

Aksesuar bir tür gözlük gibi takılıyor ve tıpkı gözlükte olduğu gibi sapları kulaklara tutunuyor. İki yuvarlak metal parça yanakları kaplıyor ve uzun dikey bir parça gözlerin arasından başlayarak alın boyunca uzanıyor. Bu üç parça, yüzdeki kilit unsurların üzerini kapatarak yüz tanıma algoritmalarının yüz okumasını engelliyor. Güvenlik sistemleri, sokak kameraları ve sosyal medyada kullanılan yüz tanıma sistemleri de dahil her alanda etkili. Incognito, Polonya’da düzenlenen Łódź Design Festival’da Mazda Design Award ödülü kazanmış.

Ewa Nowak’ın çalışmalarını Jarek Markowicz ile birlikte kurucusu olduğu NOMA Studio’nun internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram