Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüz Tanıma ve Diğer Gözetleme Teknolojilerine Karşı Orwell Aksesuarları

Yüz Tanıma ve Diğer Gözetleme Teknolojilerine Karşı Orwell Aksesuarları

Sara Sallam Orwell projesiyle yüz tanıma, kalp atışı ve hareket algılayan takip sistemlerine karşı 3 farklı aksesuar sunuyor.

İktidarların güvenlik bahanesiyle, şirketlerinse nokta atışı reklam amaçlı insanları izlediği yüz tanıma teknolojisi ne yazık ki kötüye kullanılmaya çok açık. Bu teknolojiye ve diğer takip sistemlerine karşı kişisel verilerin güvenliğini ve gizliliğini koruyan yasaların hazır olmaması ya da boşluklarla dolu olması kaygı uyandırıyor. Örneğin Brezilya’da metro kapısına yerleştirilen yüz tanıma özellikli ekranların nasıl endişe yarattığını ve protestolara neden olduğunu aktarmıştık.

Yüz, göğüs ve ayak için 3 ayrı Orwell aksesuarı

Tasarımcılar yüz tanıma sistemlerinin aklını karıştıran yüz projektörü, eşarp, metal aksesuar, makyaj ve giysilerle bu hak ihlallerine karşı çözüm üretmeye çalışıyor. Brooklyn’de çalışmalarını sürdüren Sara Sallam da bu konuya odaklanan tasarımcılardan biri. Sara Sallam yalnızca yüz tanımaya değil, diğer gözetleme sistemlerine de direnen Orwell adlı aksesuarları tasarlamış. İlham kaynağı da elbette distopik başyapıt 1984’in yazarı George Orwell.

Sara Sallam yüz, göğüs ve ayak için 3 ayrı tasarım üretmiş. Bu tasarımlar sırasıyla yüz tanıma, kalp atışı tespiti ve yürüme-hareket izleme teknolojilerinden korunmayı hedefliyor. Tasarımcı bu parçaların estetik ve şık bir görünüme sahip olmalarını da hedeflemiş. Tasarımların dalgalı formu ve parlak yüzeyi, sistemlerin tanıma ve tespit yeteneğini azaltıyor.

Sallam, Orwell projesini Ewa Nowak’ın Incognito maskesinden etkilenerek geliştirmiş. İzleme teknolojisinin çok hızlı ilerlediğine dikkat çeken tasarımcı, maskelerin diğer izleme sistemlerine karşı korumaması nedeniyle Nowak’ın yaklaşımını zenginleştirmeyi hedeflemiş.

ABD polisinin kullandığı Amazon Rekognition sistemine karşı etkili

Orwell aksesuarları, George Floyd’un polis şiddetiyle yaşamını yitirmesinin ardından çokça tartışılan ABD polisinin kullandığı Amazon Rekognition sistemine de karşı koymakta etkili.

Sallam’ın yüz için tasarladığı aksesuar; yüz geometrisini gizliyor, yüz simetrisini azaltıyor. Ayrıca yansımalı yüzeyiyle yüzün ışık gölge dengesini bozulmaya uğratıyor. Amazon Rekognition karşısında test edilen tasarım, sitemin yüz tanıma konusundaki güvenilirlik oranını %92 oranında düşürmüş. Bu oran %99’un altına indiğinde ABD yasaları uyarınca mahkemede kullanılamadığından, tasarımcı güven oranınındaki düşüşü % 92’yle sınırlamış.

orwell

Zırh benzeri göğüs aksesuarı, kalp atışlarını algılayan teknolojilere – ABD Savunma Bakanlığı’nın lazer kullanarak uyguladığı çok yeni bir teknoloji – karşı bloke sağlıyor. Ayakkabı aksesuarı ise iki ayak simetrisini bozuyor ve böylece yürüme-hareket izleme sistemlerinin kafasını karıştırıyor.

orwell orwell

Görsel: dezeen