Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Intel’den Çift Ekranlı Dizüstü Bilgisayar: Honeycomb Glacier

Intel’den Çift Ekranlı Dizüstü Bilgisayar: Honeycomb Glacier

Intel, Tayvan'da düzenlenen Computex 2019 fuarında çift ekranlı dizüstü bilgisayar prototipi Honeycomb Glacier'i tanıttı.

Çift ekranlı bilgisayarlar aynı anda birden fazla pencere gerektiren işi kolaylıkla yapmayı sağlıyor. Tasarımcının üretim aşamasında herhangi bir program kullanırken internette gezinmesi, Twitch üzerinden yayın yapan oyuncuların oyun sırasında izleyicileri ile sohbet etmesi veya iş insanlarının çalışma sırasında Slack üzerinden iş arkadaşları ile eş zamanlı görüşebilmesi çift ekranlı bilgisayarlar sayesinde oldukça kolaylaşıyor. Intel Honeycomb Glacier de çift ekranlı bilgisayar sistemine farklı bir yaklaşımla geliyor. Computex 2019’da tanıtılan ürün diğer çift ekranlı bilgisayarların aksine isteğe ayarlanabilir ekranları ile ön plana çıkıyor.

Henüz prototip aşamasında olan ürün son haline gelmiş olmasa bile oldukça ilgi çekti. Çift ekran konseptine sahip ürün dizüstü bilgisayar formunda tasarlanmış. Klavyeyi daha alt kısma touchpad’i (dokunmatik imleç) ise klavyenin sağ tarafında konumlandıran Intel, bu sayede ikinci ekrana yer açıyor.

Honeycomb Glacier’in ekranları menteşelerle istenilen pozisyonda sabitlenebiliyor

Uzayan ekran tasarımının kilit noktasında ise menteşeler bulunuyor. Ekranlar arasındaki çift menteşeli sistem sayesinde iki ekranı farklı konumlarda kullanmak mümkün oluyor. Katlanabilir ekranların ikincisi yüksek pozisyonda kullanıldığı sırada bilgisayarın soğutma sistemine etkili şekilde yarımcı oluyor. The Verge, Honeycomb Glacier modeli için hazırladığı özel haberde menteşelerin mekanik ve tek yönlü çalıştığını ve ekranı hareket ettirmek için menteşenin yanındaki küçük siyah tuşa basmanın yeterli olduğunu belirtiyor.

Honeycomb Glacier’in ana ekranı 15.6 inç FullHD iken ikincil ekran 12.3 inç ve 1920×720 çözünürlüğe sahip. Ayrıca ekranlar Tobii Eyetracking donanımı sayesinde gözün ekranda nereye baktığını algılayabiliyor ve buna göre fonksiyonel işlemler gerçekleştiriyor. İki ekran arasında bulunan kamera kullanıcının hangi ekrana baktığını tespit ediyor ve bu sayede kullanıcının hangi ekranı aktif kullandığını algılıyor. Honeycomb Glacier, Nvidia GTX 1070 ekran kartı, 9. Nesil Core i9 8 çekirdekli işlemciye sahip. Bilgisayarın diğer özellikleri ise henüz prototip aşamasında olduğu için açıklanmadı.

Tayvan’da düzenlenen Computex 2019 fuarında Intel’in yanı sıra HP ve Asus da çift ekranlı dizüstü bilgisayarların prototip tanıtımlarını gerçekleştirdi.

 

Görsel: Vjeran Pavic / The Verge