Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ufukta Katlanır Ekranlı Bilgisayarlar Var

Ufukta Katlanır Ekranlı Bilgisayarlar Var

CES 2020'de Lenovo ThinkPad X1 Fold ile piyasaya çıkacak ilk katlanır ekranlı bilgisayarı tanıtırken Intel ve Dell de konsept tasarımlarıyla pazardaki varlığını hissettiriyor.

Her yıl Ocak ayının ilk haftasında Las Vegas’ta gerçekleşen CES ile hemen her alandaki teknoloji geliştiriciler yeni ürünlerini, konseptlerini ve prototiplerini tüketicilerle buluşturuyor. Geçtiğimiz yıl boyunca katlanır ekranlı bilgisayar ve telefonların duyurulduğunu görmüştük. Kimi zaman hatalar kimi zaman da o hataları gideren tasarımların ortaya çıkmasıyla katlanır ekranın gelecek yıllarda daha da büyük yer kaplayacağı görülebiliyor. Hatalarla başlayan lansmanıyla Samsung Galaxy Fold, Çin’de piyasaya çıkarak “ilk” olma unvanını kazanan Royole FlexPai gibi örneklerin arkasından Motorola razr efsane tasarımını katlanır ekrana uyarlamıştı. Bu yıl ise donanım geliştiricileri Lenovo piyasaya çıkacak modelini duyurken Intel ve Dell konsept tasarımlarını tanıttı.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Lenovo geçtiğimiz yıl konsept tasarımını Mayıs 2019’da tanıttığı ürünü bu yıl piyasaya hazır hale getirmiş. CES 2020’de lansmanını yaptığı ThinkPad X1 Fold, 13,3 inçlik ekrana sahip ve hem katlanıp hem de tamamen açılarak kullanılabiliyor. Böylece iki ayrı ekran veya tek bir büyük ekran gibi konumlandırılabiliyor. Windows 10X işletim sistemini de kullanacak olan ThinkPad X1 Fold opsiyonel olarak 5G de destekleyebilecek.

Kullanım alanları olarak ise Lenovo ürününü telefon, tablet ve bilgisayar deneyimlerini birleştiren ve ihtiyaca göre değiştirilebilen bir cihaz olarak sunuyor. Ekran tam açıldığında stand üzerine yatay veya dikey konulup her iki şekilde de kullanılabiliyor. Ayrıca Bluetooth klavye bağlayarak ister geleneksel bilgisayar görünüşüne istenirse de kablosuz olarak uzaktan kullanılabiliyor. Intel işlemci kullanmakla birlikte çok güçlü bir donanım sunduğunun sinyallerini vermiyor. Ancak multimedya tüketimi veya tablet üzerinden gerçekleştirilen işlemlere ikame olması açısından bir alternatif yaratıyor. Açıldığında 1 kg’dan az ağırlığa sahip olduğunu belirten şirket Windows 10 destekli versiyonunun 2020 ortasında 2.500 dolar etiketiyle piyasaya çıkmasının planlandığını belirtiyor. Windows 10X versiyonu ise bunu takiben piyasaya çıkması planlanıyor. Stand ise 2020’nin 2. yarısında raflarda olacak.

Intel Horseshoe Bend

Intel de CES 2020’de Horseshoe Bend isimli konsept katlanır ekranlı bilgisayar tanıttı. Henüz piyasaya çıkmayacak olan bu model ThinkPad X1 Fold’a oranla daha büyük ve daha zarif bir tasarıma sahip. Dizüstü bilgisayar formatında 12 inçlik ekrana sahipken tablet gibi kullanınca 17,3 inçlik dev bir ekrana dönüşüyor. OLED ekranı olan Horseshoe Bend de kablosuz klavye yardımıyla dev ekranlı bir bilgisayar gibi kullanılabiliyor. Ayrıca tüm yeteneklerinin ortaya çıkması ve çift ekran formatındayken de akıcı bir şekilde işlem yapabilmesi için Windows 10X’e ihtiyaç duyuyor.

Dell Concept Duet ve Concept Ori

Dell de teknolojiyi yakalama ve erken dönemlerinden itibaren bir parçası olma yolunda hareket ederek iki konsept ürün tanıttı. Concept Duet, en basit haliyle iki ekranı olan ve klavye alanı olmayan bir dizüstü bilgisayar. Katlanır ekran yerine menteşe ile ekranlar birbirine bağlı. Bu bağlamda altındaki teknoloji daha yalın görünse de yine de karmaşık işlemleri gerçekleştirebilmek için farklı özellikler düşünülmüş. Ayrıca kablosuz klavyeyi alt ekranın üzerine koyduğunuda alanını tanıyarak boşta kalan ekranı ekran olarak değerlendirmenizi sağlıyor.

Concept Ori ise origami’den yaptığı çağrışımla katlanmayı simgeliyor. Bu bağlamda da Ori, Lenovo’nun geçtiğimiz yıl tanıttığı prototipe çok benziyor. Kalın kapaklı bir kitabı andıran Ori, yaklaşık 13 inçlik bir ekrana sahip ancak Dell, donanım anlamında başka bir detay paylaşmadı.

Görsel: Lenovo, Becca Farsace / The Verge