Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İşgal Edilmiş Bir Pasaport

İşgal Edilmiş Bir Pasaport

Gürcistanlı aksesuar markası Giovanni Morra, 2008 yılındaki Rusya ile Gürcistan savaşı ve sonuçlarına dikkat çekmek amacıyla %20'si işgal edilmiş pasaport kılıfları tasarladı.

2008’de gerçekleşen Güney Osetya Savaşı; Rusya, Güney Osetya, Gürcistan ve son olarak Abhazya’nın katılımıyla devam eden bir savaş yaşandı. Ağustos ayı boyunca süren savaş ve diplomatik görüşmeler sonucunda Gürcistan Güney Osetya ve Abhazya’daki kontrolünü yitirmişti. Rusya ise tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden bu ülkeleri tanıdığını açıklamıştı. 10 yıl sonra, ülkenin %20’si Gürcistan’a göre hâlâ işgal altında. Gürcü vatandaşlar Güney Osetya ve Abhazya’ya kolayca girememekte ve bu iki küçük ülke de bağımsızlıklarının tanınması için çalışmakta. Gürcistan menşeili aksesuar markası Giovanni Morra da Gürcülerin gözünden, işgal edilmiş topraklarını dünyaya duyurmak için bir kampanya hazırladı.

%20 işgal edilmiş özgürlük

Giovanni Morra kendi tasarladıkları pasaport kılıfları sayesinde mesajını ülke sınırları dışına taşımayı hedeflediler. Occupied Passport adı verilen bu pasaport kılıfları kısa süre içerisinde aradığı ilgiyi bulmuş ve birkaç saat içerisinde markanın sitesinde bulunan stoklar sıfırlanmış. Ana akım medyada da oldukça ses getiren kampanyaya Gürcü basketbol oyuncuları, birçok siyasetçi ve sanatçı destek vermiş. Bu tasarım sadece pasaport kılıflarıyla sınırlı kalmayıp başka ürünlerde de kendini göstermiş. Aynı tasarım diliyle hazırlanan tişörtler, çantalar ve çoraplarda üretilmiş.

Hiçbir medya bütçesi olmadan yürütülen kampanya ile Giovanni Morra marka bilinirliliğini %400 arttırmayı başardı.

Künye:

Proje Fikri: Pavle Gabritchidze, Natia Svanidze, Mariam Lapiashvili, Tinatin Lomaia (Giovanni Morra ekibi)
Tasarımcı ve Görsel Konsept: Giorgi Popiashvili
Sanat Yönetmeni: Juarez Rodrigues
Reklam Yazarı: Vicky Jacob-Ebbinghaus

Görsel: YouTube