Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsan-Bitkilerin Yaşamı

İnsan-Bitkilerin Yaşamı

Bir bitki tarafından saksıda yetiştirilen insanların acı dolu yaşamını konu alan "Your Houseplants Are Screaming" bitki ve insan arasındaki ilişkiyi sorgulatan bir korku komedisi.

Hayatı boyu saksıda sıkışıp kalan, market raflarında birinin evini süslemek için bekleyen bir “canlı” olmak acaba nasıl bir his? Güneş ışığı, su ve diğer ihtiyaçları için tek kişinin eline bakan dilsiz bir canlı neler hisseder? İnsanlık, sürekli hayvanlarla empati yapmaya davet ediliyor, hayvanseverlerin dahi farkında olmadan hayvanlara verdiği zararlar irdeleniyor. Ama bitkiler için henüz minicik bir farkındalık mevcut değil. Oysa bitkilerin de bu farkındalığa ihtiyacı var gibi. Mesela araştırmacılar, bitkilerin susuzluk gibi nedenlerle strese girdiklerinde ses çıkardıklarını tespit etti. Your Houseplants Are Screaming adlı kısa film de, izleyiciyi bitki ve insan ilişkisine dair sorularla dolu bir bulutun içinde bırakıyor.

bitki insan

Bir bitki, varoluşsal korku ve kanla dolu bir evde saksıda insan yetiştiriyor

Film, geçen yıl 2022 Slamdance ve Fantasia Film Festivallerinde ilk gösterimini yapmış, Mubi’de de izleyiciyle buluşmuş. Bu yıl Vimeo’da da yayınlanmış ve Staff Pick seçilmiş. Yazan, yöneten, kurgulayan ve oynayan sanatçı Benjamin Roberds. Yapım, animasyon ve görsel efekt kısmında ise Katie Gregg’in imzasını taşıyor. Konu özetle, canavarımsı bir bitki tarafından esir tutulan “insan ev bitkileri”.

bitki insan

Filmde, saksıda kısılıp kalmış insan-bitkiler; et, kas ve kemikten oluşan grotesk bir cehennem evinde süs olmanın dehşetini kavramaya çalışıyor. Sonunda görüyoruz ki bazı insan bitkiler aslında süs bitkisi olmanın ötesinde başka bir amaç için yetiştiriliyor. Tüm roller tam anlamıyla tersine dönmüş. İşin içinde biraz iğrençlik ve komedi de var. Bu nedenle korku komedisi olarak sınıflandırılılıyor.

Görsel: Vimeo