Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İç Mekanda Bitki Yetiştirmek için Hidroponik Saksı: Terraplanter

İç Mekanda Bitki Yetiştirmek için Hidroponik Saksı: Terraplanter

Bitkilerin toprağa ihtiyaç duymadan doğal ortamında yetişmesine imkan tanıyan Terraplanter girişimi Kickstarter’da 4 milyon dolardan fazla para topladı.

Hidroponik, topraksız tarım, hiç kuşkusuz evde bitki yetiştirmek için zahmetsiz bir alternatif yöntem sunuyor. Minimum eforla bitki yetiştirmeye imkan tanıyan İsveç tasarımı Botanium, IKEA’nın ev içi bahçe kiti KRYDDA/VÄXER, ayarlanabilir LED aydınlatması ve hidroponik sistemi sayesinde yıl boyunca hasat sağlanabilen Herbert bu örneklerden sadece birkaçını oluşturuyor. İç mekanda bitki yetiştirmeyi kolaylaştıran bir diğer girişim Terraplanter. Kickstarter üzerinden fonlanan Terraplanter bitkilerin bakım gerektirmeden gelişmesine ve büyümesine imkan tanıyor.

Kapalı alanda bahçeciliği yeniden canlandıracak bir fikir

Tasarımı ile Alexa akıllı hoparlörünü andıran Terraplanter, konulduğu ortamda estetik bir görünüm sunuyor. Ancak bu tasarım sadece estetik bir amaç için değil. Bitkilerin yeterli miktarda ve eşit oranda sulanması için de kritik bir önem taşıyor. Tasarımı ve kullanılan malzeme bitkileri topraksız yetiştirmek için uygun ortam sunmakla kalmıyor aynı zamanda kendisi için küçük bir su deposu oluşturuyor. Seramik malzemeden yapılmış yapının içi bir su deposu olarak kullanılıyor. Bitki tüm ihtiyacını buradan karşılıyor. Mikro dokulu yüzeyde yer alan 1,400 ufak hücre benzeri girintiler köklerin kavrayıp tutunmasını sağlıyor.

Yaratıcı ekip tasarım aşamasında yağmur ormanlarının ve diğer nemli ortamlarda yetişen bitkilerin şekillerinden ilham almış. İçten dışa doğru olan tasarımı sayesinde yukardan bakıldığında kökten başa kadar tüm bitkiyi görmek mümkün oluyor.

Terraplanter; bir kayada, ağaçta ya da taş evin dışında yetişen bitkilerin doğal ortamındaymış gibi büyümesini sağlıyor. Bu taklitçi yapı sayesinde uygun ekosistem eve taşınmış oluyor. Su deposundan oluklara doğru hareket eden su, kökler tarafından emiliyor. Böylelikle bitki yapının etrafında büyümeye devam diyor.

Terraplanter, 2020 Ekim’inde destekçileriyle buluşacak

Terraplanter, endüstriyel tasarımcı ve bitki meraklısı Eran Zarhi ve eko-girişimci Elad Burko’nun girişimleri ve tasarım süreçleri sonucunda ortaya çıktı. 5 Mayıs’ta Kickstarter’da tanıtıldı. O zamandan bu yana 37 bin kişiden fazla kişi destek verdi. 20 bin dolar hedefi ile yola çıkan ekip şu anda 4 milyon dolardan fazla para topladı. Ürünün Ekim 2020 tarihi ile birlikte destekçilere gönderilmeye başlanması planlanıyor.

View this post on Instagram

Microsorum Fern 🌿👌

A post shared by terraplanter (@terraplanter) on

Görsel: Terraplanter, Kickstarter