Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pencerede Bitki Yetiştirme Sistemi: Bottle Farm

Pencerede Bitki Yetiştirme Sistemi: Bottle Farm

Bottle Farm kiti ile kullanılmış plastik şişeler pencerede taze bitkiler ve sebzeler yetiştirmek için minik saksılara dönüşüyor.

Minimum eforla bitki yetiştirmeye imkan tanıyan İsveç tasarımı Botanium, ayarlanabilir LED aydınlatması ve hidroponik sistemi sayesinde yıl boyunca hasat sağlanabilen Herbert ve geçtiğimiz ay haberini yazdığımız Kickstarter üzerinden fonlanan Terraplanter. Tüm bu ürünler evde tarım yapmak için alternatif çözümler sunuyor. Taze meyveye ve sebzeye her an erişebilme fırsatı sunuyor.

Sürdürülebilirlik odaklı bir sistem

Kickstarter’da fonlanan bir diğer ürün Bottle Farm, evde sebze yetiştirmeyi kolaylaştırırken plastik atıkların ileri dönüştürerek yeniden kullanılmasının önünü açıyor. Ürün, hidroponik teknolojiyi kullanıyor. Bitkiler toprak yerine suda yetişiyor. Bu sayede düzenli bir sulama gerekmezken bitkiler daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yetişiyor. Pencere kenarına asılabilen şişeler sayesinde yetiştirilmek istenen ürünler için güneş ışığı sorunu olmuyor. Yeni ve sürdürülebilir bir hidroponik yetiştirme sistemi olan Bottle Farm sayesinde herhangi bir kullanışmış pet şişe bitkilerin saksısına dönüşüyor.

Bottle Farm’ın kitleri kullanıcıların plastik şişelerden ufak bir üretim sistemi kurarak bitki yetiştirmesine yardımcı oluyor. Şişe pencere kenarında düz bir tezgaha konulabileceği gibi cama yapışan klipsleri sayesinde pencereye de asılabiliyor. Ürünün üretim sürecinde sürdürülebilirlik odaklı ilerleyen şirket Karbon ayak izini en aza indirmek için carbonfund.org ile de bir ortaklık gerçekleştiriyor.

Parçalar geri dönüştürülmüş plastikten üretiliyor

Kitin içindeki ürünlerden Bottle Farm’ın kutusuna kadar üretim sürecindeki her malzemede geri dönüştürülmeye önem veriliyor. Londra yaşayan yaratıcı ekip satın aldıkları yiyeceklerin, sebzelerin ve meyvelerin sarılı olduğu tek kullanımlık plastiklerin rahatsız edici derecede fazla olması üzerine böylesine yaratıcı bir işe girişiyor. Şişelerin camda durmasını sağlayacak bağlantı maşaları, şişeyi destekleyen parçalar ve tohumların konulduğu büyütme kutucuğunun hepsi tamamen geri dönüştürülmüş plastikten üretiliyor. Ürünün paketlendiği kutu bile yüzde 100 geri dönüştürülmüş kartondan hazırlanıyor.

Bitkilerin yetişeceği tabletler geri dönüştürülmüş hindistan cevizi kabuğundan yapılıyor. Daha uzun ve daha ağır bitikler için şişeyi taşıyan parçalara eklemeler yapılabiliyor. Böylelikle domates veya biber gibi ürünlerde plastik cama yapışık halde kalmaya devam edebiliyor.

Kickstarter’daki fonlaması sona eren Bottle Farm’ın kullancılara gönderilmesine Eylül 2020 gibi başlanacak. Ürünün internet sitesinden ön sipariş verilebiliyor.

Görsel: Youtube, Kickstarter, Bottle Farm