Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Meltem Şahin

Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Meltem Şahin

Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleşen Evdeki Yaratıcılar serimizin sekizinci konuğu Meltem Şahin ile işlerini, karantina sürecini ve sonrasını konuştuk.

Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. 2018 yılının Ocak ayından bu yana Yeni Yaratıcılar etkinliği ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Ancak COVID-19 zamanı bir araya gelemediğimiz için bu etkinliğimize ara verme kararı aldık. Bu süreç içerisinde Evdeki Yaratıcılar isimli yeni bir etkinliği hayata geçirdik. Bu formatımızda sanatçılar ve yaratıcılar ile Instagram canlı yayınları gerçekleştiriyoruz.

Evdeki Yaratıcılar’ın sekizinci konuğu Meltem Şahin

Evdeki Yaratıcılar serimizin sekizinci konuğu artırılmış gerçeklikle geleneksel sanatları buluşturan tasarımcı ve sanatçı Meltem Şahin oldu. Meltem ile salgın döneminde uğraştığı işler, karantina zamanı ve sonrasındaki üretim süreci gibi konular üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetin başlarında Meltem’in eğitim geçmişi ile ilgili kısa bir konuşma gerçekleşti. Fulbright bursuyla gittiği Maryland Institute College of Art (MICA)’ta illüstrasyon üzerine yaptığı işler konuşuldu.

Yüksek lisanstan mezun olduktan sonra Türkiye’ye dönen Meltem ATÖLYE ile yolunun kesiştiğinden bahsediyor. Kullanıcı arayüzüne üzerine yoğunlaştığı Mindhood, Meltem’in küratörlüğünü yaptığı PMS adlı bir artırılmış gerçeklik sergisi, sanatçının yapmış olduğu Instagram filtreleri, Post-Symbolic Communications işi ve Uyuyamayan Güzeller ve Pamuk Prensler projesi bahsedilen diğer konular arasında yer alıyor.

Meltem karantina döneminde bireysel sanat işlerine yöneliyor

Pandemi başlamadan önce ABD’ye gidip akademik ve sanat kariyeri üzerine yoğunlaşmak isteyen Meltem, salgının başlamasıyla tüm bu planları ertelemek durumunda kalıyor. Arkadaşlarıyla birlikte karantina sürecini Marmaris’te geçiriyor. Karantina sürecinde biraz daha bireysel işlere yönelen sanatçı “my quarantine friend” olarak adlandırdığı kişisel bir projeye yöneliyor. İnsan boyutunda tasarladığı karantina arkadaşını küçücük boncuklardan örmeye başlıyor. Haziran ayıyla birlikte karantina süreci yavaş yavaş sona eriyor ve işler başlıyor. Bu süreçte Marmaris’te olması işlerini halletmesi açısından Meltem’e kolaylık sağlıyor.

Yapay zeka üzerine yoğunlaştığı Mixer sergisiyle birlikte konu yapay zeka algoritması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine geliyor. Yapay zeka algoritması büyük bir veri havuzundan beslendiği ve bu havuz insanlar tarafından doldurulduğu için yapay zeka aslında bir nevi insanları yansıtıyor. Kadın erkek eşitliği, ırk eşitliği gibi kavramlara aşina olmayan yapay zeka hangi verilerle beslenirse o şekilde şekilleniyor. Dolayısıyla burada yapay zekaya öğretilen ve havuzda biriken verilerin önemine farklı örnekler verilerek değiniliyor.

28 Temmuz Salı günü gerçekleştirilen ve yaklaşık 50 dakika süren yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram