Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu ve ATÖLYE Sunar: Evdeki Yaratıcılar – Sayna Soleimanpour

Bigumigu ve ATÖLYE Sunar: Evdeki Yaratıcılar – Sayna Soleimanpour

Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleşen Evdeki Yaratıcılar serisinin onuncu konuğu sanatçı Sayna Soleimanpour olacak.

Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. 2018 yılının Ocak ayından bu yana Yeni Yaratıcılar etkinliği ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Ancak COVID-19 zamanı bir araya gelemediğimiz için bu etkinliğimize ara verme kararı aldık. Bu süreç içerisinde Evdeki Yaratıcılar isimli yeni bir etkinliği hayata geçirdik. Bu formatımızda sanatçılar ve yaratıcılar ile Instagram canlı yayınları gerçekleştiriyoruz.

Geçtiğimiz Evdeki Yaratıcılar canlı yayınlarında Atıl Aggündüz, Didem Kendik, Esra Gülmen, Ersin Han Ersin, Okan Usta, Nurbanu Asena, Meltem Şahin ve Kaan Bilaloğlu gibi isimler konuğumuz oldu. Konuklarımızla evde geçirdikleri zaman boyunca neler yaptıklarını konuşma fırsatı yakaladık. Yeni normale geçiş ile birlikte çalışma standartlarında ne gibi değişiklikler yaşandığını konuştuk. Evdeki Yaratıcılar sersinin onuncu konuğu karantina dönemi işleriyle dikkat çeken sanatçı Sayna Soleimanpour olacak.

Evdeki Yaratıcılar serisinin onuncu programı 2 Eylül’de

1996 yılında doğan Sayna Soleimanpour fotoğraf çekmeye 10 yaşında babasının hediye ettiği fotoğraf makinesiyle başlıyor. Sayna, 2014’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünde eğitime başladı. Sonra aynı üniversitede Fotoğraf lisansına geçiş yaptı ve eğitimini orada sürdürüyor. Sanatçı çoğunlukla otoportre işlere yoğunlaşırken ışık, renk ve formları kurgu içerisinde harmanlayarak kendi ütopik dünyasında oluşturuyor. Figür temelli fotoğraflar üreten sanatçı mekân içerisine yerleşen, olağan ya da olağandışı hallerdeki figürlerin çarpıcı ışık ve kompozisyonların içerisinde büründüğü karakterleri izliyor.

Sanatçının işleri İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nden Louvre Müzesi’ndeki The Exposure Photography Award fotoğraf sergisine kadar farklı yerlerde sergilendi. Karantina döneminde Kadıköy sokaklarındaki otoportre işi ve Taksim’de İstiklal Caddesi’nde Edouard Manet’nin Kırda öğle yemeği resminden esinlenerek gerçekleştirdiği röprodüksiyon oldukça beğenildi.

Bigumigu ve ATÖLYE Instagram hesaplarından canlı yayın

2 Eylül Çarşamba günü saat 20:00’de Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu ile Sayna Soleimanpour canlı yayında bir araya gelecek. Sayna Soleimanpour’un salgın döneminde uğraştığı işler, karantina zamanı ve sonrasındaki üretim süreci gibi konular üzerine bir sohbet gerçekleşecek. Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleşecek olan etkinliği Bigumigu ve ATÖLYE sayfalarından takip edebilirsiniz.

View this post on Instagram

Bu çalışmamda Edouard Manet’nin Kırda öğle yemeği resminden esinlenerek gerçekleştirdiğim röprodüksiyonda pandemi süreci ile boş kalan sokakları yuvam haline getirdim. Sokağa çıkma yasağında İstanbulun en kalabalık noktalarından biri olan İstiklal Caddesinde bir piknik tasviri kurarak performatif bir fotoğraf çekimi gerçekleştirdim. Çoklu pozlama ile kendimi fotoğrafta çoğaltarak Manet’nin figürlerini yeniden canlandırdığım oto portre çalışmamda oryantal materyallere yer vererek kültürümüzü yansıtmak istedim. Canlandırdığım resimde Manet’nin o dönemde çıplak bir kadını iki erkekle dışarıda oturmuş piknik yaparken çizmesi büyük yankı yaratmış ve müstehcen bulunmuştu, aslında çıplaklık ile ilgili bir sorun yoktu çünkü o dönem ve öncesinde de kadın anne ya da melek gibi rollerde çıplak tasvir edilebiliyordu ancak ne zaman ki kadın kendi cinselliğinin ve arzularının farkında olarak betimlenmeye çalışıldı, çıplaklık o zaman müstehcen görünmeye başladı. Günümüzde bir çok coğrafyada bir kadının sokakta özgürce yürümesi, istediği kıyafeti giymesi insanlar tarafından yargılanmasına ve ötelenmesine sebep oluyor. Bu resmi canlandırmak istememin bir diğer kişisel sebebi de kadın bedenine sahip bir insan olarak sokakta her zaman kendimi tehlike altında hissederken, şimdi insanlar dışarı çıkamadıklarından sokakların benim için anlam değiştirmesi, özgürleşmesi oldu.

A post shared by 🪐Sayna Soleimanpour🪐 (@saynarte) on

View this post on Instagram

Quarantine mood…

A post shared by 🪐Sayna Soleimanpour🪐 (@saynarte) on

Görsel: ATÖLYE