Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Sayna Soleimanpour

Etkinliğin Ardından: Evdeki Yaratıcılar – Sayna Soleimanpour

Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleşen Evdeki Yaratıcılar serimizin onuncu konuğu Sayna Soleimanpour ile işlerini, karantina sürecini ve sonrasını konuştuk.

Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. 2018 yılının Ocak ayından bu yana Yeni Yaratıcılar etkinliği ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Ancak COVID-19 zamanı bir araya gelemediğimiz için bu etkinliğimize ara verme kararı aldık. Bu süreç içerisinde Evdeki Yaratıcılar isimli yeni bir etkinliği hayata geçirdik. Bu formatımızda sanatçılar ve yaratıcılar ile Instagram canlı yayınları gerçekleştiriyoruz.

Evdeki Yaratıcılar’ın onuncu konuğu Sayna Soleimanpour

Evdeki Yaratıcılar serisinin onuncu konuğu karantina dönemi işleriyle dikkat çeken sanatçı Sayna Soleimanpour oldu. Sayna ile salgın döneminde uğraştığı işler, karantina zamanı ve sonrasındaki üretim süreci gibi konular üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetin başlarında Sayna’nın eğitim geçmişi ve fotoğraf çekmeye başlama süreciyle ilgili kısa bir konuşma gerçekleşti.

Sayna ailesinin fotoğraf tutkusuna karşı anlayışlı olmasına değiniyor. Babası da ressam olan Sayna lisede resimden fotoğrafa geçme sürecine değiniyor. Fotoğraf çekmenin metidatif olarak kendisini rahat hissettirdiğini ve daha hızlı bir süreç olduğunu söylüyor.

Sayna karantina döneminde daha verimli çalışıyor

Konu pandemi sürecine geldiğinde uzaktan eğitimin ve karantina sürecinin nasıl hissettirdiği konuşuldu. Sayna bu dönemin kendisi için oldukça verimli geçtiğine değiniyor. Karantina süreci sayesinde çalışmak için daha fazla fırsat yakalamış oluyor. Karantina döneminde Kadıköy sokaklarındaki otoportre işi ve Taksim’de İstiklal Caddesi’nde Edouard Manet’nin Kırda öğle yemeği resminden esinlenerek gerçekleştirdiği röprodüksiyon konuşulan işler arasında yer alıyor.

Sanatçı çoğunlukla otoportre işlere yoğunlaşırken ışık, renk ve formları kurgu içerisinde harmanlayarak kendi ütopik dünyasında oluşturuyor. Odasını da küçük bir stüdyo gibi kullanıyor ve bu küçük olanda oldukça verimli işler ortaya koyuyor. İşlerinde kendi hayatını ve yolculuğunu ele aldığı ve model olarak kendisini kullandığı için bu süreçte evde olmanın kendisi için bir sıkıntı yaratmadığını vurguluyor.

Sayna gelecekle ilgili planları biraz daha zamanın akışan bırakma fikrinde. Hayatın karşısına çıkaracağı yeni yolları zamanı gelince deneyimleyeceğini söylüyor. ilerleyen dönemlerde işlerini geliştirmek amacıyla yurt dışına gitmeyi planlıyor.

2 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilen yayın yaklaşık 45 dakika sürdü. Yayının son kısmında izleyicilerden gelen sorular da cevaplandı. Bigumigu ve ATÖLYE sayfalarından gerçekleştirilen yayının tamamını iki parça halinde aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram