Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İlmek İlmek Gıda İsrafı

İlmek İlmek Gıda İsrafı

Sabina Speich "Crochet Giantfood" projesinde, artan küresel nüfusun tüketim alışkanlıklarına ve gıda israfına dikkat çeken tığ işi heykeller üretiyor.

İklim krizi ve küresel nüfus kriziyle birlikte ayak seslerini duymaya başladığımız tehlikelerden biri de gıda krizi. Ekonomik krizle birlikte daha da karmaşık hale gelen bu sorun şimdiden üreticilerin, satıcıların, tüketicilerin, yerel yönetimlerin ve iletişimcilerin yaklaşımını değiştirmeye başladı bile. Atlanta’da kurulan gıda ormanı, Plenty’nin yapay zeka ve robot destekli dikey çiftlikleri son dönemde karşımıza çıkan önemli gelişmelerdendi. Artıklarla yapılan yemek tarifleri kitabı IKEA ScrapsBook da konuya dikkat çeken başarılı bir kampanya idi. Sabina Speich’in tığ işi yemekleri de akıllara kazınacak türden.

Tığ işiyle aktivizm: Crochet Giantfood

İsviçreli sanatçı Sabina Speich, pizza dilimlerinden patates kızartmasına pek çok yiyeceği kendi elleriyle işlemiş. Bu büyük boyutlu tığ işleri, sanatçının Crochet Giantfood adlı uzun vadeli bir projesinin parçası. Bu projenin konusu, gıda israfı ve büyüyen küresel nüfusun tüketim alışkanlıkları.

Sanatçı, bu renkli tekstil heykellerinin yapımında çoğunlukla ikinci el yün ve iplikler kullanmış. Bunları da sosyal medyadaki takipçilerinden temin etmiş. Böylece çöpe gidecek iplikleri yeniden değerlendirmiş. Speich, “Her yıl tonlarca yün atık olarak çöpe gidiyor. Adalet ve çevrenin korunması benim için çok önemli ve bunun için savaşıyorum” diyor.

Crochet Giantfood projesi kapsamındaki eserler, şu anda İsviçre’nin Basel kentindeki Helvetia Art Foyer’da “Seeing full” başlıklı yeni bir grup sergisinde sergileniyor. 30 Haziran 2022’ye kadar açık olacak sergi, İsviçreli sanatçıların gıda tüketimi konusunu nasıl ele aldığını araştırıyor. Speich’in tığ işi parçaları arasında; peynir, domuz pastırması, jambon, peynirli sandviç, bir kısmı yenmiş bir dondurma, erişte ve dev bir sahanda yumurta gibi yiyecekler yer alıyor. Elbette bunların en dikkat çekici özelliği atık haline gelmiş/çöpe atılmış yiyecekler olarak tasvir edilmeleri.

Sabina Speich, kavramsal sanat, tekstil sanatı, medya sanatı, katılımcı sanat projeleri ve sanat aktivizmi üzerine çalışan bir multimedya sanatçısı. Sanatçının internet sitesine ve sosyal medya hesaplarına buradan erişebilir, daha fazla çalışmasını keşfedebilirsiniz.

Şimdiye kadar tığ işiyle yapılmış pek çok yaratıcı projeye yer verdik. Bu projelere de buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Instagram