Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hemen İzleyebileceğiniz Oscar Finalisti Kısa Filmler

Hemen İzleyebileceğiniz Oscar Finalisti Kısa Filmler

9 Şubat 2020'de gerçekleşecek 92. Akademi Ödül Töreni (Oscar) öncesi kısa listeye kalmayı başaran kısa filmler belli oldu.

2019’un bitimine sayılı günler kaldı. Sinemaseverler yılın filmlerini tartışmaya devam ederken bir yandan da  9 Şubat’ta gerçekleşecek Akademi Ödül Töreni’ni bekliyor. 2020 yılında 92.si gerçekleşecek Oscar töreninde listeler de açıklanmaya başlandı.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi) 9 kategoride kısa listeye kalan filmleri açıkladı. Böylelikle listeye kalanlar kırmızı halıda yürümek için iki ayaklı elemenin ilk ayağını başarı ile atlatmış oldu.  92. Akademi Ödül Töreni’ninde yer alacak adaylar ise 13 Ocak 2020’de belli olacak.

9 kategoride açıklanan kısa listelerin arasında En İyi Kısa Belgesel, En İyi Kısa Animasyon ve En İyi Kısa Film kategorileri de bulunuyor. Twitter kullanıcısı umurtas da tweet dizisi ile bu üç kategorideki kısa filmleri bir araya toplamış.

Hair Love

Matthew A. Cherry tarafından yazılan ve yönetilen altı dakikalık animasyon film Afro-Amerikan bir babanın hikayesini anlatıyor. Oldukça duygusal bir hikayeye sahip filmde baba, annenin yokluğunda kızının Afro dokulu saçını yapmayı öğreniyor.


Hors Piste

Leo Brunel, Loris Cavalier, Oscar Malet ve Camille Jalabert’in yönetmenliğini üstlendiği 6 dakikalık 3B animasyon filmi kurtarma görevinde çalışan iki adamın planlandığı gibi gitmeyen işlerinin sonucunda yaşadıkları komik durumu anlatıyor.


Kitbull

Rosana Sullivan yönettiği Kitbull bir sokak kedisi ve pitbull’un arkadaşlığını işliyor.


Sister

bizim de haberini yaptığımız Sister isimli stop motion film Çin’in 1979 ila 2015 arasında uyguladığı politikanın bir aile üzerinde bıraktığı etkiyi mercek altına alıyor. Yazar, yönetmen ve animasyoncu Siqi Song ikinci çocuğun nadir ve eşsiz olduğu Çin’den ülkenin politikasını, ailelerin yaşam tarzını ve hayallerini ele adlığı kısa animasyon kendi hikayesine değiniyor.


Uncle Thomas: Accounting for the Days

Regina Ressoa tarafından yönetilen kısa film yönetmenin sinema hayatına atılmasında kilit role sahip amcası ile arasındaki özel ilişkiyi anlatıyor.


Nefta Football Club

Yazar ve yönetmen Yves Piat küçük bir çocuğun masumiyetini kısa filmin merkezine koyuyor. Hikaye, iki kardeşin Tunus ve Cezayir sınırındaki çölde dinlenmek için durduklarında kulaklıklı bir eşek görmesiyle ilginçleşiyor.


The Neighbors’ Window

Gerçek bir hikayeden uyarlanan film orta yaşta çocuklu bir kadının yolunun kesiştiği özgür ruhlu iki genç ile hikayesini işliyor. The Neighbors’ Window filminin yazarı ve yönetmeni Marshall Curry.


Sometimes, I Think About Dying

Sürekli ölümü düşünen Fran isimli kadının ofiste tanıştığı bir erkek onunla randevuya çıkmak istiyor. Biriyle görüşmeye başlarsa yaşamayı öğreneceğini düşünen kadının kafası bu görüşme sonrası karışıyor. 12 dakikalık dramanın yönetmenliğini Stefanie Abel Horowitz gerçekleştirdi.


Brotherhood

Meryam Joobeur’un yönettiği film radikal İslam’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki aileleri nasıl etkilediği üzerine yeni bir bakış açısı sunuyor.


Little Hands

Kimyasal bir tesiste çalışan bir işçi radikal düşünceye kapılıyor ve fabrikanın kapanmasını engellemek için sahibinin küçük oğlunu kaçırmaya karar veriyor. 15 dakikalık drama filminin yönetmenliğini Rémi Allier gerçekleştirdi.


Miller & Son

Asher Jelinsky tarafından yönetilen 21 dakikalık kısa film ailesinin dükkanını işleten trans bir tamircinin hayatını resmediyor. Baş rolde ikili toplumsal cinsiyet sistemine dahil olmayan non-binary aktör Jesse James Keitel bulunuyor.


The Nightcrawlers

Yönetmen Alexander A. Mora’nın 40 dakikalık kısa filmi Filipinler başkanı Rodrigo Duterte’nin uyuşturucu ticareti üzerindeki kanlı baskısının yıkıcı etkilerini takip ediyor.


After Maria

2017’de Karayip Adaları’nı vuran Maria Kasırgası’ndan zorluklar yaşayan Porto Rikolu kadınların hayatlarını yeniden kurmak için verdikleri gayret anlatılıyor. Yönetenliğini Nadia Hallgren’in yaptığı Netflix belgeselini buradan izleyebilirsiniz


Fire in Paradise

Drea Cooperve  Zackary Canepari’nin yönetmenliğini yaptığı film California’nın Paradise şehrine yakın Butte Country’deki küçük orman yangının büyüyüp kontrol dışına çıkarak şehri yok etmesini konu ediniyor. Filme Netflix üzerinden ulaşabilirsiniz.


Ghosts Of Sugar Land

Bassam Tariq’ın yönettiği film yakın arkadaşlarının davranışlarıyla yüzleşmek durumda kalan Houston’daki bir banliyödeki Müslümanları konu ediniyor. Netflix belgeselini buradan izleyebilirsiniz.


Life Overtakes Me

Küresel mülteci krizine sıradışı bir şekilde ele alan Kristine Samuelson ve John Haptas İsveç’teki yüzlerce mülteci çocuğun ortak hastalığı ve sadece İsveç’teki mülteci çocuklarda görülen Resignation Syndrome isimli hastalığı işliyor. Kısa filme Filme Netflix üzerinden ulaşabilirsiniz.


Stay Close

Shuhan Fan ve Luther Clement’in yönettiği film Olimpiyatlara giden yolda zorlukların üstesinden gelen Brooklyn’den bir eskrimcinin hikayesini konu ediniyor. Filmi buradan izleyebilirsiniz.


Gençliklerini Vietnam Savaşı sonrasına denk gelen Paul ve Millie Cao kırk yıl sonra Güney Kaliforniya’da  başarılı profesyoneller haline geliyor ve kendilerini dans pistinde yeniden keşfediyor. Laura Nix tarafından yönetilen filme buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: YouTube, Vimeo
Manşet görseli düzenlenmiştir