Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kızının Saçını Yapmayı Öğrenen Bir Babanın Hikayesi: Hair Love

Kızının Saçını Yapmayı Öğrenen Bir Babanın Hikayesi: Hair Love

Matthew A. Cherry tarafından yönetilen Hair Love animasyon filmi kızının kabarık saçını yapmaya çalışan Afro Amerikan bir babanın hikayesini anlatıyor.

92. Akademi Ödül Töreni (Oscar) öncesi kısa listeye kalmayı başaran kısa filmlerin yer aldığı derlememizi geçtiğimiz günlerde paylaşmıştık. Kısa listeye kalan filmler arasında yer alan 6 dakikalık animasyon Hair Love hikayesi, prodüksiyon süreci ve ekibi ile dikkat çekiyor.

Matthew A. Cherry tarafından yönetilen film Afro-Amerikan bir babanın ve kızın hikayesini anlatıyor. Eşinin yokluğunda kızının kabarık saçını yapmak durumda olan baba kızını kırmamak için saç ile uzunca bir süre uğraşıyor. Kızının kabarık saçı ile adeta bir düelloya çıkan babanın verdiği mücadele kimi zaman duygusal kimi zaman oldukça tatlı sahnelerle aktarılıyor.

Hair Love babaların kızları ile vakit geçirmediği algısını yıkıyor

Babaların kızlarının saçını yapmadığı algısını yıkmak isteyen animasyon aynı zamanda zihinlerde yer edinen genç baba kavramına farklı bir yaklaşım getiriyor. Yönetmen Matthew A. Cherry’nin kendisi baba değil ancak çevresindeki siyah babaların kızları ile oldukça ilgili olduğunu belirtiyor. Tanıdığı insanların hemen hemen hepsinin kızlarının hayatları ile ilgili her konuda bilgiye sahip olduğunu ifade ediyor.

Cherry, 2017 yılında animasyon film için Kickstarter’da kampanya oluşturuyor. Filmin yapım süreci böylelikle başlamış oluyor. 75 bin dolarlık fon hedefini aşan kampanya filmin yapım süreci için 300 bin dolara yakın para topluyor. Kickstarter’da fonlanan diğer kısa filmlerin projelerini geride bırakarak en üst sıraya yerleşiyor.

Animasyon film kitaba da dönüştürüldü

Proje kıdemli animasyon yönetmeni Everett Downing Jr. ve Bruce W. Smith’in de dikkatini çekiyor. İkili yardımcı yönetmen olarak animasyon filme dahil oluyor. Anne rolünün seslendirmesini ise oyuncu Issa Rae gerçekleştiriyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Sony Pictures Animation tarafından dağıtımı gerçekleştirilen film sonrasında kitaba da dönüştürüldü. Penguin Kids aracılığı ile 14 Mayıs’ta yayınlanan resimli çocuk kitabının çizimlerini Vashti Harrison gerçekleştirdi. Kitap kısa sürede çok satanlar listesine de girmeyi başardı.

 

View this post on Instagram

She's already asked to read the book twice. That says a lot. That means she sees herself, she is identifying, she is connected. .? .? My 5yr old is recognizing that her hair is different than her white classmates. She wants "down hair". So my husband and I constantly encourage, style and compliment her natural (4C) hair as much as we can. She needs to love what she has, so this book with all of it's different hair styles is so important for our household. .? .? Also seeing a picture book with a #presentblackfather with locs, tats and in a loving marriage shouldn't be a unicorn in today's society but it is. So that is another score for this book. .? .? Go out and buy it! Put it on the #newyorktimesbestseller list #representationmatters #diversebooksmatter

A post shared by Naima Carter Russell (@itsthedramamama) on

Matthew A. Cherry’in amerikan futbolundan yönetmenliğe uzanan hikayesi

Aynı zamanda eski bir NFL oyuncu olan Matthew A. Cherry siyah babaların kızları ile ilgilenmeyen kişiler algısının oldukça kanıtsandığı ve böyle stereotipleştirildiğini vurguluyor. Film kariyeri için 2007 yılında Amerikan futbolunu bırakan Cherry ilk filmini (The Last Fall) 2012 yılında yazıp yönetiyor. American Black Film Festival, prömiyeri SXSW’de yapılan filme “En iyi Senaryo” ödülünü veriyor. Yönetmenin 2016’da SXSW’de prömiyeri yapılan ikinci filmi 9 Rides ise sadece iPhone 6 kullanılarak çekiliyor.

Cherry New York Times’a yaptığı açıklamada önümüzdeki yaz Zuri ve babası Steven’ın hikayelerine devam etmek istediğini söylüyor. Duygusal sahnelerin yer aldığı film anneler tarafından da oldukça beğeni ile karşılanmış. Samimi ve eğlenceli hikayeyi keyifle izleyenler kısa metrajlı filmin uzun versiyonun çekilmesini bekliyor.

Akademi Ödülleri kısa filmler kategorisinin kısa listesine kalmayı başaran film 5 Aralık’ta Sony Pictures Animation YouTube sayfasında yayınlandı.

Görsel: YouTube