Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Vodafone Türkiye’den Ebeveyn Olan Tüm Çalışanlara Ücretli Doğum İzni

Vodafone Türkiye’den Ebeveyn Olan Tüm Çalışanlara Ücretli Doğum İzni

Vodafone Türkiye 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren cinsiyet gözetmeksizin ebeveynlere 16 haftalık ücretli doğum izni verecek.

Türkiye’de kadınların doğumdan önce ve sonra 8’er hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli izin hakkı bulunuyor. Devletin kadınlara sağladığı bu ayrıcalık zorlu geçen lohusa döneminin fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklarını kısmen de olsa azaltıyor. Türkiye’de ilk kez Vodafone tarafından hizmete geçirilecek uygulama ile cinsiyet, cinsel yönelim ya da hizmet süresi fark etmeksizin tüm ebeveynlere 16 haftalık ücretli doğum izni verilecek.

Vodafone Grubu’nun küresel politikası ilk kez Türkiye’de hayata geçecek

Vodafone yeni küresel politikası doğrultusunda eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn olan tüm çalışanlara cinsiyet gözetmeksizin izin verecek. Böylelikle 16 haftalık ücretli doğum iznini 1 Ocak 2020 itibari ile babalar da kullanabilecek. Vodafone Grubu’nun bu uygulaması ilk kez Vodafone Türkiye tarafından hayata geçirilecek. Nisan 2020 ile devreye girecek yeni uygulama Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve ABD’yi kapsayan 24 Vodafone ülkesinde Mart 2021 sonu itibarı ile uygulanacak.

Ebeveyn izni uygulamasını değerlendiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram iznin cinsiyet eşitliğini desteklemesi açısından çok kıymetli bir adım olduğunu ifade etti. “Ebeveyn olan her çalışanımıza, alacağı iznin mali durumu, kariyeri üzerindeki etkisini düşünmeden çocuğuyla daha çok vakit geçirme imkânı sağlayacağız. Bu uygulama, özellikle her iki eşe de eşit destek sunulması yönünde yasal bir yükümlülüğün olmadığı ya da çok kısıtlı olduğu ülkelerde binlerce Vodafone çalışanının hayatında önemli bir değişiklik yaratacak.”

Ebeveynler doğum izni sonrası ilk 6 ay haftada 4 gün çalışabilecek

Eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn olan Vodafone çalışanları, ilk 18 ay içinde, istedikleri bir tarih aralığında izin kullanabilecek. Bu hak toplu olarak kullanılabilecek veya maksimum 4 blok halinde planlanacak. Bununla birlikte çalışanlar işe döndükten sonraki ilk 6 ay haftada 4 gün çalışıp tam ücretini alabilecek.

Vodafone bundan dört yıl önce tüm ülkelerde kadın çalışanlarına 16 haftalık ücretli doğum izni başlatmıştı. Vodafone yeni küresel politika ile birlikte cinsiyet eşitliğine yönelik farklı algılarla mücadele etmeyi hedeflerken kariyerlerine ara veren kadınların yıllardır deneyimlediği potansiyel dezavantajı ortadan kaldırıyor.

2015 yılında Facebook da şirkette çalışan herkesin cinsiyet gözetmeksizin 4 aylık ücretli doğum izni hakkı olduğunu açıklamıştı. Mark Zuckerberg doğan ilk çocuklarının ardından doğum iznine çıkacağını bildirmişti. Doğum yapan veya evlat edinen ebeveynlere dünyanın neresinde olursa olsun izin vereceğini açıklamıştı.

Görsel: Twitter, Vodafone