Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Havalimanında Drone Uçurmanın Yarattığı Kaos

Havalimanında Drone Uçurmanın Yarattığı Kaos

Londra'daki Gatwick Havalimanı üzerinde şüpheli drone alarmı tüm hava trafiğini 14 dakikalığına felç etti.

Drone’lar mini minnacık boyutlarıyla çok yükseklere çıkıp geçmişe göre kat be kat daha kolay görüntüler kaydetmemizi sağlıyor. Kovalamaca sahnesi mi? vlog mu? Belgesel mi? Gezi videosu mu? Hepsi cepte. 2015’te bu hava taşıtları yükselen bir trendken çeşitli endişeleri de doğurmadan edemedi tabii. Mahremiyet ve güvenlik gibi pek çok farklı konuda yarattığı tartışmalarla beraber Michigan Üniversitesi ve Tokyo polisi gibi farklı birimler de drone’lara müdahale edecek alternatif çözümler üretti. Federal Havacılık Kurumu’nun yayınladığı düzenlemeyle birlikte de belirli ağırlığın üzerindeki her drone’un kayıt altına alınması zorunluluğu kondu. Ve böylece insansız hava taşıtları küçülmeye başladı.

Bu uzun girizgahın tek amacı insansız hava taşıtlarının basit birer oyuncak veya hobi aracından çok daha fazlası olduğunu açıklamaktı. Çünkü her drone kullanıcısı aslında birer pilottur ve bunun sorumluluğunu hissetmelidir. Drone’ların uçuşunun yasak olduğu her bölgenin mantıklı bir açıklaması var. İstanbul’da insansız hava taşıtının uçuşunun yasak olduğu yerler listesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Havalimanı üzerinde bir drone

Londra’nın ve Birleşik Krallığın en büyük ikinci havalimanı olan Gatwick Havalimanı üzerinde 2 Temmuz günü uçan bir drone toplamda 14 dakika boyunca uçakların iniş ve kalkışını engelliyor. Tek bir drone’un hava yolları üzerinde uçmasıyla doğan sorun uçakların iniş yapamayıp şehir üzerinde dolaşmasına, daireler çizmesine neden oluyor. Hatta kimi uçaklar yakıtları azaldıkları için rotalarını başka yöne çevirmek zorunda kalıyor.

NATS‘nin 7 Ağustos’ta yayınladığı 2 dakikalık video havayolu trafiğini verisini görselleştirerek 14 dakikalık kaosu anlaşılabilir hale getiriyor. Hava trafiği izleme servisi NATS’ın sunduğu bu ham veride de görebileceğiniz üzere taşıt ilk tespit edildikten 9 dakika sonra havalimanına inişler yeniden açılıyor. Birkaç uçak iniş de yapıyor. Fakat hemen ardından drone tekrar havada görülüyor ve 5 dakika da hava trafiği durduruluyor.

Video, sonundaki mesajı ziyadesiyle pekiştirerek bitiyor. Eğer drone kullanıyorsanız, pilot sizsiniz ve güvenli uçmak da sizin sorumluluğunuz.

Görsel: Vimeo