Salgın nedeniyle işimizi ve eğitimimizi eve taşıdığımız bu günlerde, çalışma biçimlerimizde de büyük değişimler oluyor. Zamanımızı giyinmeye ve yola değil belki ama “Evde işe en iyi nasıl odaklanabilirim, nasıl rahat ve sağlıklı bir çalışma ortamı kurabilirim?” gibi soruların cevabını bulmaya ayırdık. Dolayısıyla bununla ilgili tasarımlara da daha sık rastlar olduk. Çalışma masası için egzersiz sandalyesi Fitwork ve yüksekliği ayarlanabilen laptop standı MOFT Z son dönemde yer verdiğimiz çözümlerdendi. Bu defa ise Grafeiphobia: Unexpected Office adlı modüler mobilya setini inceleyeceğiz.
Grafeiphobia: Unexpected Office Hollanda’da yaşayan Fransız tasarımcı Geoffrey Pascal’ın imzasını taşıyor. Bu setteki mobilyaları farklı kombinasyonlarla bir araya getirebiliyor; yüz üstü yatarak, yan yatarak veya bacaklarınızı uzatarak konforunuzu artırabiliyorsunuz.
Masa fobisinden doğan modüler tasarım “Grafeiphobia: Unexpected Office”
Saatlerce oturarak çalışmanın sağlıksız olması nedeniyle son yıllarda hem oturarak hem de ayakta durarak çalışmayı sağlayan masalar popülerlik kazanmaya başlamıştı. Peki gün içinde neden hem oturarak hem ayakta durarak hem de yatarak çalışmayalım ki? Diğer yandan yatarak çalışmanın pek de kolay bir şey olmadığını hiç değilse okul yıllarında pek çoğumuz deneyimlemişizdir. Kollarınız uyuşabilir, sırtınız ağrıyabilir veya başınızı dik tutmaktan yorulup yatağınızın içinde uykuya teslim olabilirsiniz. Pascal’ın modüler seti bu noktada devreye giriyor ve yatarak hem rahat hem de odaklanmış şekilde çalışabilmek adına çözüm öneriyor.
İnsan vücudunun mikro yerçekiminde doğal bir şekilde aldığı duruşa nötr vücut duruşu (Neutral Body Position – NBP) adı veriliyor. Astronotların sıfır yerçekimi ortamında sağlıklarını koruyabilmeleri adına NASA tarafından kullanılan bu standart, Pascal’ın da tasarımında esas aldığı şeylerden biri. Klasik çalışma masalarındaki oturma pozisyonunda tüm vücut ağırlığı bele yoğunlaşırken bu tasarımda birden fazla noktaya dağılıyor ve daha sağlıklı bir pozisyon sunuyor. En azından Pascal’ın iddiası bu yönde.
Geoffrey Pascal, bu mobilya setini kendi deneyimlerinden yola çıkarak tasarlamış. Çalışma masasında, çalışmaya zorlanıyormuş hissine kapılıyormuş. Tasarımın ismindeki “Grafeiphobia” da bu “çalışma masası fobisi”nden geliyor. Tasarımcı, bu mecburiyet hissinden doğan stresin ve baskının üretkenliğini azalttığına inanıyor. Pascal’ın 2018 yılında tamamladığı Grafeiphobia: Unexpected Office tüm dünyanın evlerine kapandığı bugünlerde yeniden dikkat çekmeye başladı.
Görsel: Instagram