Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklar Kendi Mobilyasını Kendisi Yapsın

Çocuklar Kendi Mobilyasını Kendisi Yapsın

G280, çocuklar için Toniture adlı bir kendin yap mobilya kiti tasarladı.

Son yıllarda, çocuklar için eğlenceyle öğrenmeyi bir araya getiren pek çok kendin yap projesine rastlamak mümkün. Çocukların kendi kendilerine yapıp programlayabileceği elektronik oyuncak kitlere ve kendin yap oyuncak robotlara bu alanda yapılan heyecan verici çalışmalar olarak yer vermiştik. Güney Koreli tasarım stüdyosu G280 ise çocukların kendi kendine öğrenme yeteneğini geliştiren Toniture adlı bir kendin yap mobilya kiti yarattı.

Alet gerektirmiyor

Oyuncak (Toy) ve mobilya (Furniture) sözcüklerinin bir bileşimiyle türetilen ismiyle Toniture kiti; yüksek yoğunluklu çeşitli fiber tahta ünitelerden, çelik bağlantılardan ve çocuklara uygun somun ve cıvatalardan oluşuyor. Kit, yaratıcılığı açığa çıkarmayı amaçlıyor. Han Sujeong tarafından tasarlanan kit aynı zamanda çocukların kendi kendilerine bir şey inşa etmek konusunda öğretici bir süreç işlevi görüyor.

Çocukların minicik elleriyle rahat kullanabilmesi için cıvata ve somunların boyutları büyük tutulmuş. Böylece alet kullanmalarına gerek kalmıyor. Kitteki diğer parçaların farklı boyutlardaki versiyonları ise onların hayal gücünü harekete geçirmeyi amaçlıyor. Toniture kit ile çocuklar; masa, sandalye, sıra, raf işlevinde bir mobilya veya sallanan at gibi eğlence araçları inşa edebiliyor. Kit ayrıca bu eşyaların nasıl yapılabileceğini gösteren bir kılavuz içeriyor.

Çocuklara sorumluluk sahibi bir tüketici olmayı aşılıyor

G280, Toniture’u tasarlarken 1898’de yaratılan Meccano -son yıllarda mühendislik ve robotik odaklı kitler üretiyor- adlı ünlü yapı kitinden esinlenmiş. Bu anlayışı, çocukların günlük yaşam objeleriyle bağ kurması için mobilyalara taşımışlar. Böylece çocukların, sorumluluk sahibi birer tüketici olmalarına ve uzun vadeli tüketim kalıplarına yönlendirilmelerine katkı sağlıyorlar. Kendin yap temalı bir kit ise bu amaca ulaşmak en uygun araç. Ne de olsa günümüzde topluluklar ve bireyler, ana akım piyasanın dışında kalarak kendi eşyalarını inşa edebiliyor ve çeşitli şekillerde üretimlerini ve tüketimlerini kontrol altına alabiliyor.

Görsel: G280