Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gökhan Yücel ve Ufuk Atan’dan MUBI’ye Junun Belgeseli İçin Hareketli Poster

Gökhan Yücel ve Ufuk Atan’dan MUBI’ye Junun Belgeseli İçin Hareketli Poster

Gökhan Yücel ve Ufuk Atan'ın 2015'te Junun adlı belgesel için hazırladıkları hareketli poster, filmin MUBI Türkiye'de gösterime girmesiyle yeniden gündeme geldi.

Türkiye’de birçok büyük reklam ajansında reklam yazarı ve yaratıcı yönetmen olarak çalışan Gökhan Yücel 15 yılı aşkın bir süredir reklam sektöründe. Son yıllarda onu kendi ajansı Fikr’et bünyesinde yaptığı işlerle takip ediyoruz. Kendisiyle iki yıl önce keyifli bir röportaj gerçekleştirmiş, hem reklamcı hem de bir internet ünlüsü olarak hikayesini daha yakından bakmıştık. Gökhan Yücel’in incelemelerine, GIF, afiş ve reklam çalışmalarına dair haberlerimize de buradan göz atabilirsiniz. Gelelim günümüze ve Gökhan Yücel ile Ufuk Atan‘ın Junun adlı belgesel film için MUBI Türkiye’ye hazırladıkları hareketli postere!

Fenakistiskop konseptiyle film posteri

Paul Thomas Anderson’ın 2015 yapımı belgesel filmi Junun; Hindistan’ın Racastan eyaletindeki Mehrangarh Kalesi’nde, Radiohead gitaristi Jonny Greenwood ve İsrailli müzisyen Shye Ben Tzur ile Kavvali müzisyenlerinin üç hafta boyunca yaptığı albüm kaydına tanıklık ediyor. Gökhan Yücel ve Ufuk Atan’ın filmle aynı yıl hazırladıkları hareketli poster, filmin bu ay MUBI Türkiye’de gösterime girmesiyle yeniden gündeme geldi.

Gökhan Yücel, posterdeki estetik yaklaşımı şöyle açıklıyor: “Junun, kameranın sürekli döndüğü güçlü bir açılışa sahip. Jonny Greenwood’un yerel müzisyenler eşliğinde yaptığı provasıyla başlayan belgeselin bu döngüsel anlatımını yansıtabilmek için Phenakistoscope konseptini kullanmaya karar vermiştik (merkezde kamerayı görmek mümkün).” Yücel’in sözünü ettiği Phenakistoscope tekniğini GIF’in analog atası olarak tarif edebiliriz. Hatta kendisinin bu konudaki bir incelemesine de yer vermiştik.

Görsel: Gökhan Yücel