Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kadıköy Sokaklarında Sevmek Zamanı Muralı

Kadıköy Sokaklarında Sevmek Zamanı Muralı

MUBI Türkiye’nin Sevmek Zamanı filmine ithaf ettiği mural, Gökhan Yücel’in yaratıcı yönetmenliğinde graffiti sanatçısı Furkan "Nuka" Birgün tarafından yaratıldı.

Evdeki Yaratıcılar ve İşin İçinden Çıkanlar serimizde de ağırladığımız yaratıcı yönetmen Gökhan Yücel’in Ufuk Atakan ile birlikte Junun adlı belgesel film için MUBI Türkiye’ye hazırladıkları hareketli posteri geçtiğimiz yıl yazmıştık. MUBI Türkiye ile yeni bir projede bir araya gelen Gökhan Yücel, illüstratör ve graffiti sanatçısı Furkan “Nuka” Birgün’ün eseriyle murallarla dolu Kadıköy, Moda’ya bir yenisini daha ekliyor. Türk sınamasının en önemli birkaç eserlerinden biri olan Metin Erksan imzalı Sevmek Zamanı filmi yeni projenin konusu oluyor.

Bir surete aşkın hikayesi

Döneminin kült filmler listesine de dahil edebileceğimiz Metin Erksan’ın siyah beyaz filmi, “surete âşık olmak” meselesi üzerine odaklanan bir eser. Gördüğü bir resme aşık olan Halil ile onun bu aşkına şahit olan resimdeki kadının (Meral) öyküsünün işlendiği film, alışılagelmiş “zengin kız fakir oğlan” konusundan öte karakterleri, yaklaşımı, duygu akışı, görüntüsü ve müziğiyle kendi zamanının çığır açan eserleri arasında. Film, hem psikolojik çözümlemeleri hem de alışılagelmişin dışındaki yenilikçi anlatımı nedeniyle çekildiği dönemde dağıtımcı bulamadığı için sinemalarda gösterime girememişti.

Aslında Gökhan Yücel’in Anatolian Rock Revival Project adlı sanat projesinde illüstratörler ile birlikte yürüttüğü misyonun bir benzerini bu mural projesinde de görmek mümkün. Genç nesillerin Türkiye’nin kültürel hazinesine ilgi duymasını sağlamak. MUBI Türkiye Direktörü Cem Altınsaray ile bu fikir doğrultusunda yola çıkan Gökhan Yücel, 2009 yılında açtığı kendi ajansı Fikr’et ile projeyi ilerletiyor. Türkiye’de sinemanın klasiklerine saygı duruşunda bulunmak için neler yapabiliriz diye düşündükten sonra mural fikri ortaya çıkıyor. Bu noktada da devreye illüstratör ve graffiti sanatçısı Furkan “Nuka” Birgün giriyor.

Eserin yapılacağı duvar uzun araştırmaların sonucunda Kadıköy Belediyesi’nin de desteğiyle bulunuyor. Uygun duvarı bulduktan sonra sıra filmi seçmeye geliyor. Gökhan Yücel, Türk sinemasının kendine ait duvarı hak eden sayısız işi olduğunu da vurgulayarak hem kişisel favorileri olduğu için hem de ikonik görsel dünyası nedeniyle Sevmek Zamanı’nda karar kıldıklarını açıklıyor. Gökhan Yücel projenin üretim sürecini Twitter’da tweet zinciriyle günbegün paylaşıyor.

Sinema klasiklerine saygı duruşu devam edecek

Geçtiğimiz mart ayından bu yana planlaması ve çalışmaları süren mural projesi geçtiğimiz günlerde nihayete erdi. Eseri yerinde görmek isteyenler Moda’da tramvayın da geçtiği Rıza Paşa Sokak’a uğrayabilir. Gökhan Yücel bu duvarın daha büyük bir kampanyanın parçası olduğunu ekleyerek yeni işlerle sinemanın klasiklerine saygı duruşunda bulunmaya devam edeceklerinin bilgisini veriyor.

mubi mubi mubi mubi

Künye

Müşteri: MUBI Türkiye
MUBI Türkiye, Ülke Direktörü: Cem Altınsaray
MUBI Türkiye, Pazarlama Yöneticisi: Selen Gürsoy
MUBI Türkiye, Pazarlama Asistanı: Murat Duyan
MUBI Türkiye, Editör: Abbas Bozkurt
Ajans: Fikret
Yaratıcı Yönetmen: Gökhan & Gökçen Yücel
Strateji Direktörü: Göktuğ Yücekul
Sanatçı: Furkan Nuka Birgün

Görsel: Gökhan Yücel